Mangrove en Focus boeien kleine 100 man

Dinsdag 17 april 2012

Door Henk Schrier

Henk Schrier & Peter van Rijsbergen

Mangrove kende ik nog van een paar jaar terug toen ze op Koninginnedag erg hun best deden de winkel waar ik werkzaam was leeg te spelen, zodat ik van hun muziek kon genieten. Daarna ben ik ze eigenlijk steeds misgelopen. Niet met opzet, maar het liep nu eenmaal zo.

Focus is een ander verhaal. Ik ken ze niet echt op dat ene nummer na, voor de rest was het volgende mij blijven hangen: het was iets met Thijs van Leer. Mensen in mijn omgeving kennen Focus wel en worden dan ook helemaal enthousiast. Nu heb ik dat enthousiasme wel vaker gedeeld, maar dan kreeg ik na afloop het idee dat ze nog op hun naam teerden. Voor de rest konden ze mij niet meer boeien, dus ik ging dan ook lichtelijk bevoordeeld naar dit optreden.

Bij binnenkomst in de Gigant was het toch wel heel rustig, gelukkig druppelde er langzamer hand wel wat meer mensen naar binnen, ik heb ze niet geteld maar denk dat de 100 niet gehaald is. Persoonlijk vind ik dit jammer, want ik juich het wel toe als er vaker live muziek in de Gigant is. Ik begrijp dan ook wel dat met deze aantallen ze er niet om staan te juichen om vaker dit soort concerten op een zondag te plannen. Waar het aan ligt? De prijs, de zondagavond, de muziek of de PR? Ik kom buiten Apeldoorn nog wel eens in ander poppodia. Als daar de voorverkoop niet zo loopt dan komt er via Facebook of een andere vorm van social media wel een of ander leuke aanbieding binnen. Wie weet ligt hier nog een gemiste kans voor Gigant om wat meer publiek te trekken.

Na een biertje gedronken te hebben, wat gekletst met wat bekenden en minder bekenden, kwamen de mannen van Mangrove het podium op. De laatste keer dat ik ze gezien heb was het leuk zilver, nu waren ze allemaal in het strak wit. Het geheel met de belichting, de apparatuur, de progrockklanken zag er goed uit en het klonk goed. Tja, dan moet ik wel bekennen: ik heb mezelf de tussenliggende jaren wel wat tekort heb gedaan. Het geheel heeft me geboeid van het eerste moment tot dat de laatste klanken verdwenen. Zal dan ook hun agenda in de gaten gaan houden om ze weer eens wat vaker te bewonderen.

Na het ombouwen op het podium was het zover: Focus kwam het podium op om hun concert te geven. Ik als toch enigszins bevooroordeelde was wel benieuwd wat deze mannen vanavond zouden doen. Of dat ze mij zouden kunnen boeien of dat ik het na een paar nummers wel gehad had.

Het podium werd in beslag genomen door 4 mannen met hun instrumenten. Een gitarist, een bassist, een drummer en een toetsenist met een Hammond orgel, waarvan ik de indruk kreeg dat deze al bestond bij de oprichting van de band: mede gezien het feit dat de naam van de band met zwart plakband in strakke rechte lijnen op het orgel geplakt is.

De eerste tonen klonken door de Gigant en boeide mij en de mensen om me heen. Na een paar nummers was mijn vooroordeel verdwenen en maakte plaats voor enthousiasme. Dit kwam zeker ook door de korte inleidingen en dat deze man (Thijs van Leer) mij het gevoel gaf dat deze muzikanten blij met ons waren. Ik was in ieder geval blij met hun en dit kwam mede doordat ze de mensen lieten voelen dat ze fijn vonden om muziek te maken voor de aanwezigen.

Normaal is het dat het rond 23.00 uur toch wel afgelopen is, maar de mannen van Focus presteerden het toch om tot 12 uur door te gaan. Het laatste half uur merkte ik dat er een paar mensen weg gingen. Ik denk dat dit meer aan de tijd ligt dat Focus nog aan het spelen was, dan dat Focus hun interesse niet meer had. Alle bandleden lieten om en om nog een indrukwekkende solo horen. Mij hebben ze zeker geboeid deze avond… tot het laatste moment.

Kort samengevat een topavond met te weing mensen, met goede bands die het publiek waardeerden omdat ze de Gigant waren gekomen om samen te genieten van hun muziek. Tja Mangrove… zaterdag zal ik jullie weer bewonderen in Zwolle, omdat ik me heb laten “strikken” om een DVD van jullie te kopen. Ik kreeg dan wel weer een ticket erbij voor Carl Palmer, waar bij jullie in het voorprogramma staan (leuke aktie).

De eerste 5 foto’s zijn gemaakt door Henk Schrier, de tweede set van 5 foto’s zijn gemaakt door Peter van Rijsbergen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!