Marina Zettl: Een nachtegaal live in het bluescafé

Zaterdag 8 november 2014

Door Pedro Waldenaar

©  JRobert Germeraad

Het is woensdag 5 november 2014; in de cultuurstraat, de Nieuwstraat, in het Bluescafé van Apeldoorn treedt Marina Zettl op; met haar band. Buiten is de herfst nu echt begonnen; binnen is het aangenaam. Het wordt nog aangenamer, zelfs verrassend als Marina Zettl gaat optreden. Een stem als een nachtegaal; soepel, bewegelijk, vlot, geolied. Dit is geen Opel, maar een Mercedes! onder de zangeressen.

Marina Zettl: Oostenrijkse van geboorte, begeleidt door een gitarist en een drummer is op toer door Europa. Zij zingt meeslepend en indringend. Bij vlagen doet zij aan onze Rita Reys denken. Het ene moment houdt haar zang het lichaam gespannen en het andere moment wordt het lichaam gedwongen om mee te bewegen met een mooi ritme en een heerlijk omfloerste stem. Het is dan net een heerlijk warm bad; nà een dag van hard werken.

Heerlijk, de hele wereld om je heen vergetend: de brandhaard in Oekraïne, het gedonder op de Tempelberg in Jerusalem; alleen maar het bluescafé in Apeldoorn en Marina Zettl en haar band. Deze band die in staat is om een heel orkest neer te zetten, ondersteunt haar uitstekend. Het is funky, jazzy, soul, folk; het is eigenlijk niet onder één noemer te brengen.

De gitaar intro van het nummer Thin Ice doet denken aan de film Paris Texas. Totdat Marina de muziek overneemt en zij zich met haar stem op de voorgrond plaatst. Een zoet, melodieus geluid komt tot het publiek; dat met de adem inhoudend gefascineerd luistert. Haar zang is niet eenstemmig; deze stem kent vele variaties; die juist zo verrassend zijn dat je verlangt naar de volgende noot; naar de volgende zin van het liedje. Het zijn niet zozeer de woorden van het liedje; het is haar stem. En die is prachtig!

De song Monster en Beasts begint weer met een prachtige, dromerige gitaar-intro en gaat verder op de jazzy tour. Lekker luisteren en lekker ontspannen.

Het sleutelnummer voor mij is de ballad Stronger than Love. Een heerlijk nummer om schuifelend op te dansen; ogen dicht; tegen elkaar aan gedrukt; Marina Zettl en haar band op de achtergrond; de tijd staat even stil: het nummer lijkt nooit afgelopen te zijn. Helaas de werkelijkheid is dat het nummer maar 5.26 minuten duurt: Jammer! Het publiek is begeesterd.

Een prachtige avond in het Bluescafé van Apeldoorn; in de cultuurstraat van Apeldoorn. De week is door midden gezaagd op deze woensdagavond; met volle energie terug naar huis om de rest van de werkweek te slechten.

Uit het geruchtencircuit is vernomen dat Marina Zettl zal gaan deelnemen aan het Oostenrijkse Songfestival. Wie weet zien we haar terug op het grote Europese songfestival; dat zal nog wat worden!

 

Bandleden: Marina R. Zettl :Vocals, Keyboards, Thomas Mauerhofer: Novax 8-string guitar en acoustic guitar, Alex Kerbl , Drums

 

Kijk mee naar beelden van het optreden. Beelden dankzij: William Lindner, JRobert Germeraad  en  Ramona Sahetapy

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?