Martin Hogeboom wint Live Portrait Contest

Donderdag 22 maart 2012

Door Redactie

De in Apeldoorn veel geziene Epenaar en BFN-fotograaf Martin Hogeboom heeft afgelopen zaterdag de prestigieuze Live Portrait Contest (LPC) gewonnen. Bij de fotowedstrijd in Keulen liet hij zijn collega fotografen ver achter zich.

Hogeboom heeft de volle zaal met ruim 200 kritische collega’s uit geheel Europa verbijsterd met zijn expressieve en vernieuwende manier van fotograferen en daarmee een nieuwe norm gezet voor de portretfotografie in Europa. De aanwezige toeschouwers waren unaniem van mening dat ze door Martin getrakteerd werden op een geheel nieuwe manier van portret fotografie van het prachtige en professionele model Beau Rocks uit Engeland. Een staande ovatie door de aanwezigen was het gevolg. De fotowedstrijd van de BPP (Bund Professioneller Potraitfotografen) wordt meer dan 10 jaar gehouden, maar nog nooit eerder scoorde iemand zo hoog als Hogeboom.

Niet alleen hadden Martin en zijn assistent Marc Engelsma van alle deelnemers de minste tijd nodig voor de shoot en fotobewerking (slechts 43 minuten), ook de getoonde beelden waren vernieuwend en grensverleggend voor het publiek. Vooral de communicatie van Hogeboom naar model en publiek waren uniek en werden zeer hoog gewaardeerd. Hogeboom kreeg hiervoor de maximaal mogelijke score. Niet voor niets is Martin direct na afloop gevraagd voor het geven van workshops in meerdere landen. Naast de felbegeerde LPC bokaal heeft Martin voor zijn prestatie een Nikon D800 camerabody gekregen als hoofdprijs. Nikon Duitsland was sponsor van dit evenement.

De Live Portrait Contest is een fotowedstrijd waarbij de deelnemende fotografen hoge tijdsdruk en ruime publieke belangstelling een opdracht moeten fotograferen en afleveren binnen het tijdsbestel van 55 minuten. De fotograaf en assistent moeten hierbij geheel zelfstandig werken en zonder hulp van buitenaf de studioset opstellen, de fotoshoot maken en de uiteindelijke opdracht voltooien door middel van een vooraf bepaald portfolio. Beoordeeld worden hierbij niet alleen het uiteindelijke portfolio, maar ook de presentatie en fotoshoot.

De LPC wordt nu ruim tien jaar georganiseerd door de Bund Portrait Photografen uit Duitsland, waarbij ruim 650 Duitse specialisten zijn aangesloten. Zij houden jaarlijks een driedaags congres, waar de LPC een prestigieus onderdeel is. De BPP is reeds lange tijd een partner van de DIPP uit Nederland. De BFN (Beroeps Fotografen Nederland) bij wie Martin Hogeboom is aangesloten en uitgezonden, is sinds vorig jaar dankbaar partner van deze organisatie.

Bron: Ab Sier (BFN), Martin Hogeboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!