Moederschap op latere leeftijd ook voordelen

Vrijdag 8 augustus 2014

Door Redactie

© Foter

In veel westerse landen is het steeds gebruikelijker om op latere leeftijd kinderen te krijgen. Kinderen krijgen rond het veertigste levensjaar is geen uitzondering meer, terwijl vaak wordt gewaarschuwd voor de gevaren die gepaard gaan met zwangerschappen na het vijfendertigste levensjaar. Nu blijkt uit recent onderzoek van Birkbeck University of Londen en University College Londen dat er wel degelijk ook positieve kanten kleven aan moederschap op latere leeftijd. Zo blijken kinderen met oudere moeders vaak een betere emotionele en fysieke gezondheid hebben. De betere gezondheid is onder andere te danken aan het feit dat oudere moeders vaak langer borstvoeding geven. Na zes maanden geeft 38 procent van de moeders tussen de 35 en 44 jaar nog borstvoeding, tegenover 23 procent van de moeders tussen de 15 en 24 jaar.

Bovendien blijken oudere moeders een stuk oplettender dan jongere moeders, kinderen met een oudere moeder hebben maar liefst 22 procent minder kans hebben om zichzelf te verwonden en bijna 33 procent minder kans om voor de leeftijd van drie jaar in het ziekenhuis te belanden. Daarnaast zijn oudere moeders over het algemeen ook rustiger en geduldiger met hun kinderen, waardoor er minder conflicten tussen moeder en kind ontstaan. Ook de taalvaardigheid van kinderen tussen de drie en vier jaar was beter ontwikkeld bij de kinderen van oudere moeders. Oudere moeders raken vaak wel sneller vermoeid dan jongere moeders, maar hun levenservaring en financiële middelen brengen ruimschoots compensatie. Bovendien weten oudere vrouwen vaak beter waar ze voor kiezen en bereiden ze zich grondig voor op het moederschap. Het feit dat er meer gezondheidsrisico’s bij zwangerschappen van oudere vrouwen wordt overigens in dit onderzoek niet bestreden.
 

Waarom worden vrouwen later zwanger?

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen in Nederland. In 1970 kreeg de Nederlandse vrouw gemiddeld rond haar vierentwintigste haar eerste baby, tegenwoordig ligt het gemiddelde dichter bij de dertig. In de meeste West-Europese landen is een gelijke trend te zien. Hoewel het steeds normaler wordt om ook rond het veertigste levensjaar nog kinderen te krijgen is er ook veel commentaar te horen. Zwangerschappen van vrouwen boven de 35 zijn risicovoller en daarom ook duurder. Vrouwen hebben meer kans op een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, een groeiachterstand van het kindje en vroeggeboorte. Er is daarom meer controle nodig tijdens de zwangerschap, waardoor deze zwangerschappen vaak duurder zijn. Daarbij zijn er ook vaker dure medische kunstgrepen, zoals IVF nodig bij ‘oudere’ vrouwen die zwanger willen worden.

Een belangrijke reden voor of oorzaak van het uitstellen van kinderen krijgen en het doorstaan van bovenstaande perikelen is de levensloop van de moderne vrouw. Vaak zijn het hogeropgeleiden die pas op latere leeftijd kinderen krijgen. Hogeropgeleiden doen vaak langer over hun studietraject en bovendien willen vrouwen na hun studie vaak ook carrière maken. Bovendien groeit het aantal singles in Nederland gestaag en duurt het vaak langer voordat mensen het gevoel hebben de juiste partner tegen te komen om een stabiele relatie mee aan te gaan, dit blijkt onder andere uit recent onderzoek van het CBS.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!