Muziekcafé Gigant: Mad about Mountains

Dinsdag 10 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Het is zondag 8 maart; een onwaarschijnlijke mooie lente dag: de terrassen zitten vol; het is 16.15 uur; in muziekcafé Gigant speelt Mad about Mountains. De sfeer is loom; de deuren staan open, en het publiek stroomt binnen.

Mad about Mountains; een Belgische formatie; die je ver weg voert van het oude Europa; richting Amerika; de Rocky Mountains. Het is muziek waarbij je heerlijk achterover kunt zitten, ogen dicht en je ziet het water in de rivier de Mississippi stromen. Het is muziek rond een vuurtje waar de net gevangen vis wordt geroosterd. Witte wijn en flesjes bier gaan rond en op de achtergrond klinkt “Down by the river” van Neil Young:

Down by the river
I shot my baby
Down by the river,
Dead, oh, shot her dead.

De mannen van de gitaren doen hun uiterste best om de tonen zo langgerekt mogelijk te laten zijn; zodat het geluid alle tijd heeft om de oren van het publiek te bereiken. De drummer drumt ingetogen en de zang; ja de zang is die van Neil Young. Het publiek is unaniem: dit is vakwerk; het klinkt geolied. Het is muziek die je het gevoel geeft er toe te doen; deze muziek versterkt de band met elkaar; is luchtig en past precies bij deze eerste lentedag.

De intieme sfeer van Muziekcafé Gigant schept een waar familiefeestje: nieuwtjes worden uitgewisseld; drankjes worden aangeboden; er wordt geroddeld; afspraken worden gemaakt en als het even te veel wordt gaan we naar buiten om ons aan de zon te laven; een sigaretje op te steken of gewoon te luisteren naar deze klassieker: Take a load off annie van The Band.

I picked up my bag, I went lookin’ for a place to hide
When I saw Carmen and the Devil walkin’ side by side
I said, “Hey, Carmen, come on let’s go downtown”
She said, “I gotta go but my friend can stick around”

Het is alsof alsof Neil Young, The Band, My Morning Jacket en Band Of Horses zich broederlijk rond een kampvuur scharen in de bossen van Colorado. In het cultuurkwartier van Apeldoorn schijnt de zon, Amerika is ver weg; maar deze Belgische Band zorgt er voor dat ons voor even met elkaar verzoenen; genietend van de song “If you see her”. Als je haar ziet……ja dan……ja dan…..

Apeldoorn Leeft en Beweegt!

Setlist: Don’t be Angry; Best Friend; The way i twill be; Hurts; Where the man waits; Harlaz; Hold on; You Know; The Weight; If you see her; In the End en Down by the River.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!