Muziektheater over het Loo in Orpheus om van te smullen

Woensdag 21 april 2021

Door David Levie

Sven Scholten

Mocht de heropening van het Het Loo volgend jaar in dezelfde maand plaatshebben als de 11 uitvoeringen die Orpheus in februari 2022 op de agenda heeft staan van een muziektheaterstuk over het grootste en bekendste bouwwerk van de stad, dan berust dat op louter toeval. Zelfs een woordvoerder van het paleis kon gisteren, dinsdag 20 april, kort na de presentatie van ‘Loo, als paleismuren van zich laten horen’ slechts het jaar noemen van de heropening. Verder dan 2022 kwam ze niet.

Het valt ook niet mee om op je in deze absurde tijden op data vast te pinnen. Als het aan Orpheus had gelegen had Apeldoorn al eerder kunnen genieten van deze eigen productie met zowel couleur locale als couleur royale. Maar Het Virus laat zich nu eenmaal lastig regisseren.

In hoeverre regisseur Annechien Koerselman daarin met ‘Loo, als muren van zich laten spreken’ daarin wel slaagt moet worden afgewacht. De aftrap in de Rabobankzaal van onze cultuurtempel was vanmiddag in ieder geval veelbelovend. Dat was vooral te danken aan sopraan Laetitia Gerards die ontspannen haar aandeel over het handjevol genodigden uitstrooide.

Sappige anekdotes

Straks, in februari 2022 dus, mag ze zingen voor een groter publiek dat vocaal en verbaal respectievelijk vrolijke noten en sappige anekdotes gepresenteerd krijgt. Geen zware kost gelardeerd met historische brokken dus tijdens een diner dat zich tussen 19 en 22 uur gaat voltrekken. Theaterstoelen aan de kant in de Rabobankzaal die met z’n gedekte tafels van passende gerechten wordt voorzien. Een dat alles tegen een koninklijk decor.

Ook zonder enige historische voorkennis kan men tegen betaling (prijzen nog onbekend) aanschuiven en kennismaken met Loo, een oude dame (anno pakweg 1680) die model staat voor het paleis. Ze heeft genoeg te vertellen over wat zich binnen haar muren heeft afgespeeld. En dat is nogal wat. Wat wil je met schuinsmarcheerders als koning Willem III, prins Hendrik en zijn verarmde landgenoot Bernhard? En een stadhouder niet te vergeten die het allemaal liet verrijzen, die een Engelse prinses zou huwen en met haar de Britse troon zou delen. En tussendoor nog even de eerste koning van het paleis die door zijn grote broer (Napoleon) in de Lage Landen werd geïntroduceerd. Een story om van te smullen en dat gaat gebeuren ook. In de meest letterlijke zin.

Rest nog te vermelden dat 7 ex-leden van het in Apeldoorn residerende NJO het orkest vormen en dat er ook voor Apeldoornse amateurs nog wat rolletjes zijn weggelegd. Lokaler kan het bijna niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!