Nacht van de Swing; One night only

Dinsdag 13 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Al meer dan 20 jaar geleden sloot swingcafé ‘De Swing’ haar deuren. Twintig jaar lang was het dé plek waar je kon dansen op uiteenlopende alternatieve dansmuziek. Gigant neemt je mee terug naar de jaren ‘80 tijdens Nacht van de Swing.

Back in the days

Een terugblik voor de feestbeesten die er elke stapavond stonden en een sfeerimpressie voor hen die ervan balen dat ze die tijd hebben gemist. Swingcafé De Swing opende haar deuren in 1985 op de plek die we nu als Finnegan’s kennen. De inrichting was simpel. Je kwam binnen in het kroeg gedeelte met de bar en een biljarttafel. Als je doorliep kwam je terecht op de dansvloer, verlicht met normale lampen. Geen lasers of discolichten. Er werd gedanst op alle soorten muziek. Van Hiphop tot rock, punk tot new wave, disco tot metal, ska tot dance en alles ertussenin en daarbuiten. Kortom, voor iedereen was er altijd wel een nummer om op los te gaan.

Ik sprak met Monique en Lizette, twee vriendinnen die er in de jaren 80 wekelijks te vinden waren. Ik vroeg aan hen wat er zo bijzonder is aan Nacht van de Swing. “Zo’n avond is gewoon pure nostalgie. Een avond lang kunnen we terug naar die zorgeloze tijd” zegt Lizette hierop. Op de vraag waarom De Swing vroeger ’the place to be’ was, antwoord Monique “Je kon er echt jezelf zijn. Het maakte niet uit wat je aan had of hoe je er uit zag. Uiterlijk speelde totaal geen rol. Dat mis ik tegenwoordig wel”.

One night only

Het is alweer de 10e editie en om dat extra goed te vieren, maken de oud Swing dj’s er eenmalig een extra bijzondere avond van. Niet alleen nemen ze je mee terug in de tijd, ook nemen ze je mee naar De Swing als die tien jaar langer had bestaan. Waar zou je op gedanst hebben als de Swing tot 2010 haar deuren open had? Kom erachter op zaterdag 17 september in de Gigant! Aanvang: 21:00-2:00. Vergeet niet om je kaartje vooraf te bestellen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!