Help de bevolking van Oekraïne

Nederlandse veteranen vertellen herinneringen aan Nederlands-Indië

Dinsdag 21 augustus 2012

Door Redactie

Gelegerd in Gelderland

In het kader van de manifestatie ‘Gelegerd in Gelderland’ heeft Stichting Indisch Erfgoed in samenwerking met CODA een korte documentaire samengesteld over drie Nederlandse veteranen die openhartig vertellen over hun carriere in de Koninklijke Nederlandse Landmacht, en de mate waarin hun Indische afkomst een rol heeft gespeeld in het leger.

Aan bod komen herinneringen aan het voormalig Nederlands-Indie, De Japanse bezetting en hun inpassing in de Nederlandse samenleving en wat het begrip ‘vrijheid’ voor hen betekent.

Wellicht een interessante avond voor Indische en Molukse mensen van een jongere generatie, die met vele vragen zitten over het leven van hun ouders en voorouders vroeger. Voor de jonge generatie Indische en Molukse mensen is het immers niet makkelijk om veel te weten te komen over de geschiedenis die voorafgaat aan de komst naar Nederland. Veel van de oudere generatie wil niet praten over hun tijd in Indonesië, de bezetting van de Nederlanders of de opgelopen trauma’s in o.a. het Jappenkamp. Wellicht geeft de komst van deze veteranen enig inzicht.

De documentaire is op donderdagavond om 19.30 uur te zien in het auditorium van CODA te zien en zal worden toegelicht door historicus Drs. Frederik Erens.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?