New Cool Collective vernieuwt nog steeds

Maandag 10 februari 2020

Door Bart Lauw

De achtkoppige band New Cool Collective (NCC) betrad dit weekend het podium van een goedgevulde Popzaal van Gigant en het publiek omarmde de zomerse vibe.

NCC is een band bestaande uit bandleider Benjamin Herman op sax, David Rockefeller op trompet, Jos de Haas en Frank van Dok op percussie, Willem Friede op toetsen, Rory Ronde op gitaar, Leslie Lopez op Bas en Joost Kroon op drums. De band zag in 1993 het levenslicht en begon ooit als jazzband. In de loop der jaren zijn daar vele stijlen bijgekomen, waarvan de Latin-invloeden de meest opvallende zijn. In 27 jaar heeft de band vele prijzen gewonnen en op veel prestigieuze festivals gestaan.

Tropische klanken

In Gigant speelde NCC vooral stukken van hun nieuwste cd ‘Dansé Dansé’. Hun 21e plaat alweer. Vanaf het eerste moment werd vergeten dat het buiten winter was. De tropische klanken warmden de bezoekers op en stilstaan was er al snel niet meer bij. Het Apeldoornse publiek, toch niet het makkelijkste om voor je te winnen, reageerde enthousiast op de aanstekelijke zomerse ritmes. Je kon horen dat de band al jarenlang met elkaar samenspeelt, want ze waren zeer op elkaar ingespeeld. Ondanks de eenheid van de, immer stijlvol geklede, band kreeg iedere muzikant gelegenheid om in diverse soli persoonlijk te vlammen en dat deden ze stuk voor stuk met verve.

Regelmatig komt bij een band die al zo lang bij elkaar is langzaam de routinematige sleet erop, dan is er geen ‘helicopterview’ meer en mist het vermogen intern kritisch te vernieuwen. Dit is bij NCC geenszins het geval en dat is een groot compliment aan bandleider Benjamin Herman. Daardoor doet de bandnaam eer aan. Het collectief blijft, ook na al die jaren, een vernieuwende sound houden. De mannen hebben allemaal zichtbaar plezier op het podium en houden van muziek maken en die interactie proef je ook met het publiek.

Jules Deelder

Bijzonder was ook de muzikale ode aan de onlangs overleden vriend van de band Jules Deelder waarmee ze in het verleden hebben samengewerkt. Het nummer ‘Heartbeat of Jules Deelder’ werd ook op diens begrafenis gespeeld. De gig eindigde met enkele fraaie arrangementen uit hun beginperiode.

Wat, behalve de herinnering aan een uitstekend concert, overblijft is de fraaie cd ‘Dansé Dansé’. Een prima schijf waarmee de zomer in huis wordt gehaald in de gure wintermaanden. Een aanrader om aan te schaffen, maar stilzitten is er, ook in de woonkamer, wederom niet bij.

Gigant, 7-02-2020, New Cool Collective

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!