Nieuw kunstwerk bij Caterplein: ‘De Notenkrakerrrr’

Dinsdag 7 april 2020

Door Amrutha Mol

De binnenstad van Apeldoorn krijgt binnenkort een nieuw kunstwerk, gemaakt door de Spacecowboys uit Deventer. De Spacecowboys bestaan uit het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer. Het ontwerp van deze kunstenaars is door ondernemers uit de omgeving uitgekozen. We spraken Albert over het opvallende kunstwerk dat straks te zien is op het stukje gras in de Museumpassage bij het Caterplein, vlak naast de VUE bioscoop.

Wat dachten jullie, Apeldoorn kan wel iets opvallends gebruiken?

Albert meldt: ,,Paul en ik zijn er sowieso hartstikke trots op dat we voor het centrum van Apeldoorn een beeldbepalend werk mogen maken, temeer dat Paul ook nog eens uit Apeldoorn afkomstig is. Apeldoorn mag absoluut wat eigenwijsheid gebruiken en moet vooral niet te bang zijn om eigenzinnige beelden te laten zien, omdat daarmee je het karakter van je stad vormt.”

Jullie ontwerp is gekozen door een ‘lekenjury’ van ondernemers en omwonenden. Wat vinden jullie daarvan?

,,In onze ervaring wordt de afgelopen jaren steeds vaker de buurt, gebruikers en bewoners betrokken bij de keuze voor een kunstwerk, niet vreemd overigens, omdat zij degene zijn die het beeld steeds tegenkomen. Neemt niet weg dat het voordragen van de shortlist vaak door professionals gedaan wordt, waardoor over het algemeen je toch verzekerd bent van een stevig kunstwerk in de openbare ruimte. Dus nee niet vreemd en voor ons prima.”

Jullie werk siert straten en pleinen. Hoeveel werk hebben jullie eigenlijk in Nederland staan?

,,Paul en ik zijn sinds 2000 werkzaam als 1 kunstenaar, namelijk de Spacecowboys. We hebben op dit moment zo’n 35 monumentale beelden in de openbare ruimte staan.”

Jullie eekhoornontwerp: ‘De Notenkrakerrrr’ is gekozen. De liggende houding wordt door de jury ook geïnterpreteerd als symbool voor ontspanning en ‘leasure’; kernwaarden voor lekker uitgaan. Het valt op dat in de beeldhouwkunst dit een terugkerend thema is, bijna een kunsthistorisch cliché. Ga de tuin van het Kröller Müller Museum maar eens in, overal ‘reclining figures’. Hoe zit het hiermee?

,,Een van de eerste beeldhouwers waar ik voor viel, was Henry Moore, wiens ‘reclining figures’ de kern van zijn kunstenaarschap vormde. De ‘reclining figure’ laat ons eigenlijk kennismaken met het complete menselijke lichaam, als kunstenaar biedt het je veel vormvrijheid. We vonden het toepasselijk om aan de achterzijde van het CODA als kunstinstituut, om een eekhoorn om te vormen tot een mythologisch figuur en deze zo’n klassieke pose aan te laten nemen. Het vermengt een aantal klassieke kunsthistorische vormen met elkaar en het geeft richting aan de omgeving.” vertelt Albert.

In het nieuws hoor je altijd van brons-diefstal bij buitenkunstwerken. Zou deze eekhoorn niet gejat kunnen worden?

Albert lacht en zegt: ,,Gelukkig voor de eekhoorn, zit de eekhoorn vast aan 2 ton beton en zelf weegt hij ook al het een en ander. Wij denken dat midden in het centrum van Apeldoorn, niemand zo dom is om s’nachts met een slijptol aan de gang te gaan. Daarnaast stoppen we altijd iets in het beeld zodat diefstal onmogelijk maakt.”

Jullie werk spreekt grote groepen mensen aan, maar het is ook een beetje raadselachtig. Hoe zit het daarmee?

,,Paul en ik hebben allebei een sterke voorkeur voor ‘goed gemaakt’ werk. Zowel bij onze collega’s als ons eigen werk. Een sterke vorm, monumentaal, goed gematerialiseerd en dus met liefde en aandacht gemaakt. Onze beelden hebben vaak een uitgesproken surreëel karakter, met een onderliggende laag, die soms raakt aan venijn, sensualiteit of een direct sentiment.”

Hoe gaat het met jullie en jullie opdrachten tijdens de coronacrisis?

,,Alive and kicking, dus ja, gezond. Al het werk wat we ‘onder handen’ hebben, de opdrachten lopen gewoon door. Daar zijn we in de werkplaats mee in uitvoering.”

De onthulling laat nog even op zich wachten, maar hoe kijken jullie er tegenaan?

,,Ik spreek namens ons allebei als ik zeg dat we er nu al zin in hebben!”

Dit kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door Jasper van der Graaf, artistieke leiding ACEC. ACEC verzorgt meerdere initiatieven op het gebied van kunst in Apeldoorn. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!