Nieuw kunstwerk bij het Groenewoud

Woensdag 17 maart 2021

Door Tim Uilen

Op het plantsoen tussen de Prins Willem-Alexanderlaan en het Groenewoud staat een nieuw kunstwerk: De Boom. Het werk is de 5e kunstopdracht die door stichting ACEC georganiseerd wordt. In deze reeks behoren onder anderen ook de poort bij de Matenpoort, ‘De Notenkrakerrrr’ langs de Museumpassage en de ‘Boom der Vrijheid’ aan de Paslaan. Bewoners van het Groenewoud hebben het thema van het kunstwerk gekozen en ook het uiteindelijke concept. Conceptueel kunstenaar, en ook beeldhouwer, Sjoerd Buisman werd geselecteerd voor de opdracht. Vandaag, woensdag 17 maart, is het kunstwerk geplaatst, alleen zonder officiële onthulling.

Het kunstwerk

“Het leuke is dat mensen, van het Groenewoud, hebben bedacht dat hier wel een kunstwerk kan komen”, zegt Sjoerd Buisman. “Ik ben uiteindelijk gekozen om het kunstwerk te maken.” Er is een proces geweest waarbij vele verschillende kunstenaars hun ideeën hebben voorgebracht. Vervolgens hebben de buurtbewoners uit deze selectie een aantal favorieten gekozen. Vanuit deze groep is het ontwerp van Sjoerd gekozen. “Ik zit al een tijdje met het idee van een boom”, zegt Sjoerd. “Maar dan wel in mijn eigen stijl.” Hij legt uit dat de onderkant van de boom heel eigen is, andere werken van hem hebben iets vergelijkbaars. De bovenkant laat natuur zien en maakt duidelijk dat het een boom is.

De bewoners

Gemeente Apeldoorn kondigde een aantal jaren terug aan dat ze weer beelden in de openbare ruimte gingen plaatsen, dat las Netty Vink ook. “Toen ben ik naar ACEC gegaan en heb gevraagd of ze naar deze plek konden kijken”, zegt de bewoonster van het Groenewoud. “Samen met ACEC zijn we toen tot deze keuze gekomen.” De bewoners van het Groenewoud kozen een groen thema, passend bij zowel Apeldoorn als de straatnaam.  “Ik vindt dit een hele leuke opdracht”, zegt Sjoerd Buisman. “Het is spontaan vanuit de bewoners gegaan. Vaak als je in de stad een project doet, dan zijn de bewoners er op tegen.” Bij het Groenewoud is het precies andersom, Sjoerd vindt het een grappige verandering.

De kunstenaar

Dit is niet het eerste project van Sjoerd Buisman. Zijn werken zijn te zien in Groningen, Den Haag, Utrecht en Leiden. Ook werd zijn werk in het Kröller-Müller museum en CODA getoond. Hij volgde verschillende kunstopleidingen en was ook actief bezig met ‘Land art’.  Zijn beelden en kunstwerken nemen inspiratie vanuit de natuur. “De takken van de boom komen van mijn terrein in Frankrijk”, zegt Sjoerd. “Daar heb ik een huis met veel grond en daar scharrel ik dan stukjes natuur bij elkaar.” Voor hem is dit een plek voor inspiratie, hier bevindt zich ook zijn atelier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!