Nieuw project Simon van der Weerd: My Art on the Road

Zaterdag 9 januari 2016

Door Redactie

Brian Diks

Als geld er niet meer toe doet, wat zou je dan met je leven doen, hoe zou jij je dagen vullen? Wat maakt jou gelukkig? Dit is de vraag die de 48-jarige Simon van der Weerd, kunstenaar, ondernemer, inspirator, motivator en leraar, zichzelf en anderen regelmatig voorhoudt. Wat ga je doen als geld geen issue meer is?

Over gratis kunst en inspireren

Jaren bestudeerde hij het werk van vele bronnen van inspiratie die deze wereld bewandeld hebben of nog bewandelen. Van geestelijk en spiritueel leiders als Jezus en Buddha, tot hedendaagse inspiratie-, motivatie- en marketingspecialisten als Napoleon Hill, Frank Kern, Tony Robbins en Seth Godin, om er maar een paar te noemen. De vraag ontstond: Wat maakt gelukkig?

Soms zit je zo dicht op de waarheid, dat je hem over het hoofd ziet

Afgelopen jaar nog kwam Simon in het nieuws met de verbranding van onverkochte kunstwerken. Onder de noemer “Bid or Burn” bood de kunstenaar schilderijen nog een laatste maal via social media aan. Werden ze niet verkocht, dan ging zonder pardon de fik er in. Van de 20 aangeboden schilderijen werden er 14 verkocht, maar ook 6 verbrand. Gekkenwerk volgens velen. Briljant volgens anderen. De meest, soms met hoog oplopende emoties, geuite kritiek op de actie was: ”Geef het dan weg, maar verbrand je schilderijen nooit.” “Ik had best moeite met die kritiek”, vertelt Simon “want, als je naar de bakker gaat dan krijg je je brood toch ook niet gratis mee……?” Maar toch……………..

What if?

Het bleef maar hangen die gedachte: “Ja maar wat nu als….” Wat nu als je dat doet en wil en kan doen wat je het aller- allerliefste doen wil… en geld doet er niet toe…..   “Ik kan er een boek over schrijven, sterker, ik gá er een boek over schrijven,” zegt Simon. Maar om een lang verhaal kort te maken, Simon gaat de komende tijd, om te beginnen, 365 van zijn kunstwerken, gratis aan de wereld geven. Vanaf dat moment zijn de kunstwerken van iedereen. Niemand kan ze voor zichzelf opeisen. Ook Simon niet.

My art on the road

De basisgedachte:

Als een kunstenaar een kunstwerk klaar heeft is daarmee het “productieproces” afgerond. De volgende stap is die waarbij het kunstwerk andere mensen moet raken, inspireren en/of aanzetten tot actie. Dit kan door het kunstwerk, bv. een schilderij, te exposeren in een galerie, showroom of museum of te verkopen om opgehangen te worden net daar waar de nieuwe eigenaar het graag wil hebben. In het geval van My art on the road is gekozen voor een heel andere aanpak. In dit geval is het de bedoeling dat het kunstwerk daadwerkelijk op reis gaat.

Hoe het werkt:

  1. De kunstenaar biedt het kunstwerk geheel kosteloos aan een willekeurig door hem of haar gekozen persoon aan.
  2. De ontvanger mag het kunstwerk gedurende maximaal 30 dagen ophangen op een locatie naar keuze. Dit kan uiteen lopen van een eigen/persoonlijke ruimte bv. een woonhuis of slaapkamer ., tot een publieke ruimte als een horeca gelegenheid, bedrijfspand of zelfs museum. Zolang de omstandigheden maar zo zijn dat het kunstwerk onbeschadigd en in goede staat blijft.
  3. Na maximaal 30 dagen geeft de “houder” het kunstwerk door aan weer een willekeurig door hem of haar gekozen volgende persoon. En zo door en zo door… De wereld rond…….

In de op de achterzijde van het schilderij geplakte “spelregels”vraagt Simon de tijdelijke houder van het werk nog een foto van zich zelf met het kunstwerk op de speciaal voor deze actie in het leven geroepen feacebook groep www.facebook.com/groups/Myartontheroad te plaatsen en de stad/land waar het kunstwerk zich op dat moment bevindt. Ten slotte is er de mogelijkheid een donatie te doen, zodat Van Der Weerd kan blijven schilderen, maar dit is geheel vrijblijvend en zeer zeker niet verplicht.

“Ik ben zo benieuwd hoe het geheel zich zal ontwikkelen”, zegt Simon. “We gaan het allemaal zien en volgen. Op deze manier kan iedereen die dat wil in ieder geval gratis van kunst genieten. En dat is waar het toch allemaal om draait.”

Op Facebook kun je een interview met Simon bekijken, waarin hij uitlegt hoe het werkt en waarom hij dit project op heeft gezet.

My art on the road is een initiatief van de uit Apeldoorn, Nederland afkomstige kunstenaar Simon van der Weerd (26 juni 1967)   Voor meer informatie over My art on the road kunt u contact opnemen met Simon van der Weerd telefoon: 0614502526   of mail naar   simonvanderweerd@hotmail.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!