Nieuwe expositie nu te zien in ACEC: ‘For_Ever? War’

Donderdag 21 oktober 2021

Door Dione Lam

Samen met collega’s Anke Land, Peter Clouth en Dirk Knickhoff maakte hij de expositie FOR_EVER? WAR die nu te zien is in het ACEC gebouw. En wie is deze man?

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben beeldend kunstenaar. Ik studeerde aan de akademie af in hoofdvak fotografie, maar maak nu vooral monumentale houten objecten. Zoals ook te zien in For_Ever? War, is het speelgoed Playmobil een van mijn inspiratiebronnen.”

Hoe zag jouw loopbaan van school eruit?

“Ik volgde mijn opleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Arnhem, nu ARTEZ genoemd, afdeling autonome kunst. Die opleiding is breed, maar ik hield me vooral bezig met objecten bouwen en fotografie. Ik studeerde in 1985 af in hoofdvak fotografie.”

Jouw deel aan de tentoonstelling, wat was dat precies?

“Voor de tentoonstelling maakte ik uiteenlopende voornamelijk door speelgoed geïnspireerde beelden. Monumentale formaten, gezaagd uit 18 mm. multiplex en betonplex. Ik steek de draak met de oorlog in kinderlijke beelden, waardoor – hoop ik – de boodschap sterker overkomt. Die boodschap is: oorlog wordt ons met de paplepel ingegoten. Als kind al spelen we met oorlogsspeelgoed, inclusief wapentuig dat er eerst onschuldig en aaibaar, en voor de hogere leeftijden heel spectaculair en uitdagend uitziet. Op die manier wordt het oorlog voeren de norm, en niet het verzet tegen de oorlog. Terzijde daarvan staat mijn Fort Knox, de opslagplaats van de goudvoorraad van de Amerikaanse overheid. Mijn kast is gevuld met 280 lege, mooi goudglanzende koffiepakken. Het relativeert de werkelijke waarde van die goudvoorraad (louter economisch), maar staat ook voor alle koffie die wij thuis samen en met familie en vrienden hebben gedronken. Daar heb je meer aan!”

Aankomende zondag 24 oktober om 15:00 geeft Pier een lezing over de expositie, waarin hij de aanleiding voor de tentoonstelling, drijfveren van de kunstenaars en de werken uitlicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!