Nog geen prijsverlaging kaartjes Orpheus

Vrijdag 4 mei 2012

Door Nataliefde

Apeldoorn Direct

Onlangs heeft een kamermeerderheid in Tweede Kamer ervoor gepleit dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent op podiumkunsten die 1 juli 2011 is ingegaan, op 1 juli 2012 dit jaar ongedaan zal worden gemaakt. Orpheus noemt dit “goed nieuws”.

Officiële wetswijziging
Op dit moment is de Tweede Kamer nog met reces. Maandag 14 mei komt de kamer weer bij elkaar. Pas vanaf die datum komt het voorstel weer aan bod. Het moet nog officieel worden voorgesteld aan de Eerste en Tweede Kamer voor de Voorjaarsnota, die moet vervolgens voor 1 juni worden ingediend. Het is dus nog maar zien of de voorgestelde wetswijziging 1 juli ‘gehaald’ wordt.

Prijzen blijven voorlopig
Orpheus stelt dan ook: “per wanneer deze maatregel wordt ingevoerd en of deze ook na de verkiezingen van 12 september stand houdt is echter onduidelijk. Het betekent voor nu dat de prijzen in de seizoensbrochure 2012/2013, die vanaf 15 mei op de mat ligt, gehandhaafd blijven.” Geen prijsverlaging voorlopig dus. “Zodra duidelijk is wanneer de nieuwe regeling ingaat en hoe deze eruit ziet, zal Orpheus daarmee aan de slag gaan, conform de regels die de belastingdienst stelt”.

Landelijk
En zo zijn er door het hele land organisaties die nog even wachten met een prijsverlaging, Pinkpop en Lowlands bijvoorbeeld. Dancefestival Mystery Land koos er juist voor meteen de toegangsprijs te verlagen. Frappant is dat de btw voor beeldende kunst juist verhoogt zal worden naar 21 procent.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?