Nu & Vroeger: architectuur van Chris en Henk Wegerif

Donderdag 10 november 2011

Door Redactie

Jan Pranger & Ron Floor

Tot en met vrijdag 25 november is in de Rabobank aan het Marktplein nog altijd de expositie te bezichtigen over de moderne architectuur van Apeldoorners Chris en Henk Wegerif. De expositie is samengesteld door fotograaf Ron Floor en tekstschrijver Jan Pranger.

Robuust uitgevoerde uiteinden van spouwankers op de voorgevel van het huis aan de Gardenierslaan 27 vormen met jaartal 1910: het jaar waarin het werd gebouwd naar ontwerp van Henk Wegerif. Veel vrije tijd hebben mijn vrouw en ik gestoken in het opknappen en restaureren van dit karaktervolle pand. Onze kinderen zijn er geboren en getogen. Hoewel we er allang niet meer wonen, was de keuze voor een onderwerp snel gemaakt toen Ron Floor vroeg of ik ‘oude architectuur in Apeldoorn’ wilde fotograferen: werk van Henk Wegerif en zijn oom Chris Wegerif.

Henk Wegerif had het niet van een vreemde. Zijn vader was een bekende Apeldoornse aannemer, zijn oom de bekende architect, aannemer en meubelmaker Chris Wegerif. Chris Wegerif bouwde bekende Apeldoornse bouwwerken als villa De Halve Maan, bioscoop Minerva aan de Paslaan en Het Leienhuis.

Direct na de lagere school (!) ging Henk bij zijn vader aan het werk als timmermansleerling.
Hij was nog maar 18 toen hij in 1906 zijn eerste huis ontwierp: Huis De Klaproos aan de Burglaan. Het staat er vandaag de dag bij alsof het gisteren werd opgeleverd. Tot 1925 bouwde hij in Apeldoorn arbeiderswoningen, stadsvilla’s en landhuizen. Meer dan vijftig staan er nog. Vaak zijn ze fantastisch gerestaureerd en onderhouden. Soms vallen ze op, soms liggen ze verscholen in het groen. Ze zijn altijd de moeite om te bekijken en te bewonderen waard.

Alle beelden zijn gemaakt vanaf de openbare weg. ‘Straatfotografie’ pur sang dus. Ze vormen een uitnodiging aan Apeldoorners. Fiets naar Hoog Soeren of wandel met je handen op de rug door groen en grind in De Parken, De Sprengen of Berg en Bos. Waan je in het begin van de vorige eeuw. Kijk om je heen. Zoek de overeenkomsten en de verschillen. En geniet van het vakmanschap van architecten Chris en Henk Wegerif en hun generatiegenoten.

Kijk voor de exacte openingstijden in onze AGENDA!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!