Openingsconcert Young Composers Meeting 2018

Zaterdag 24 februari 2018

Door Roelof Rump

Voor de 24ste keer organiseert orkest de ereprijs de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge, talentvolle componisten van over de hele wereld de kans krijgen hun vakkennis en netwerk te ontwikkelen.
RKST21 (orkest de ereprijs en Het Gelders Orkest) opent YCM 2018 met muziek van morgen. Zij spelen werken van upcoming componisten en veteranen van de hedendaagse muziek: uitdagend, onverwacht, maar bovenal ook zeer herkenbaar.
Klassieke muziek maar dan anders: we horen elementen uit de pop, folk en jazz. RKST21 brengt een ode aan de big bands van de jaren ’50 met Monument for Graettinger van de Nederlandse grootheid en muzikale voorloper Louis Andriessen. We horen Ted Hearne’s Is It Dirty, een liefdesbrief aan het rauwe New York waarin klassiek wordt gemengd met jazz en pop. Dolf de Kinkelder en Trevor Grahl componeerden speciaal voor RKST21 nieuwe stukken. Daarnaast is er ook het gloednieuwe Tasselmaker van Ali Can Pusculku, de winnaar van YCM 2017.
Het concert vindt plaats in de Stadhuishal zondag de 25e 16.00. Toegang is vrij.

In de week na het openingsconcert
Zoals ieder jaar worden er tijdens YCM lezingen gehouden door de senior composers. Deze zijn vrij toegankelijk en vinden van maandag 26 februari t/m donderdag 1 maart iedere avond om 20.00 u plaats in de concertzaal van Gigant. Ook vrij toegankelijk: de openbare repetities van YCM, maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 u en van 14.00 – 17.00 u in de concertzaal van Gigant. Tijdens deze repetities worden de werken van de deelnemers minutieus tegen het licht gehouden.
25 februari t/m 2 maart – Podium Gigant

Over de Ereprijs:
orkest de ereprijs is een collectief van blaasinstrumenten met elektrische gitaren, piano en slagwerk, met zangers en solisten, maar ook met elektronica en met dans, theater en film.
orkest de ereprijs is hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland en werkt samen met vele partners, gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd. Daarbij bereikt orkest de ereprijs een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden. orkest de ereprijs presenteert werk van hedendaagse componisten en interdisciplinair werk van makers uit diverse disciplines en talentontwikkelingsprogramma’s voor amateurs en professionals ‘met de handen in de klei’

Over de foto’s: Volgens mij  staat daar de winnaar van 2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!