Opruimactie ‘laat je spaarvarken knallen’

Dinsdag 22 december 2015

Door Redactie

Apeldoornse jongeren tot 16 jaar kunnen op 1 januari 2016 tussen 13.00 en 15.00 uur weer een zakcentje bijverdienen wanneer ze deelnemen aan de gemeentelijke opruimactie voor vuurwerk. De actie betrekt jongeren bij het opruimen van vuurwerkafval en is opgezet door de gemeente, de politie, Bureau Halt en Circulus-Berkel.

Door deel te nemen aan deze actie leveren jongeren een zinvolle bijdrage aan een schone buurt én worden zij direct voor hun inzet beloond. Bovendien helpen ze op deze manier te voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers vallen. De actie Laat je spaarvarken knallen! past in de bredere Rein-campagne, waarmee de gemeente bewoners stimuleert zorg te dragen voor een schone leefomgeving.

Punten waar het vuurwerkafval kan worden ingeleverd

Dit zijn de punten waar op 1 januari van 13.00 – 15.00 uur het vuurwerkafval kan worden ingeleverd: Zilverschoon 124, Zandloperweg 20, Oude Beekbergerweg 157, Wijkontmoetingscentrum De Stolp (Violierenplein 1), Mercatorplein ter hoogte van de bloemenzaak, ‘t Bolwerk, Ravellijn 55, Pluspunt (Laan van Orden), Milieupark Zuidbroek (Distelvlinderlaan).

Verspreiding flyers en posters

Speciaal voor de actie zijn posters en flyers verspreid op onder meer vuurwerkverkooppunten.

Aandacht voor veiligheid

Elk jaar weer gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Jongeren tussen de 10 tot 19 jaar zijn de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Dat gebeurt vaak tijdens het afsteken, maar ook daarna kunnen ongelukken gebeuren. Belangrijkste tip is om ‘weigeraars’ (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan te steken: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert. Vuurwerk kan het beste onschadelijk worden gemaakt door het in water te dompelen of er een emmer water overheen te gooien. Meer informatie over veilig omgaan met vuurwerk: www.veiligheid.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!