Orpheus balanceert op de 1,5 meter

Donderdag 9 juli 2020

Door David Levie

Extra geld uitgeven om uiteindelijk veel minder betalende bezoekers te ontvangen dan voor corona te doen gebruikelijk was. Ook in de (Apeldoornse) theaterwereld zet Het Virus de boel behoorlijk op z’n kop. De Hanoszaal van Orpheus is daar een sprekend voorbeeld.

De grootste zaal van Orpheus is normaal goed voor bijna 1300 zitplaatsen. Maar zolang de 1.5 meter-regel (voor, achter, links en rechts) van toepassing is, blijven er in de Hanoszaal slechts 350 plaatsen over. Door aanpassingen in de zaal en op het podium te creëren loopt de capaciteit op tot 444. ,,En daardoor behoren we nog altijd tot één van de grootste theaters van het land”, aldus directeur Mirjam Barendregt aan de vooravond van heel veel werkzaamheden.

Ook de Rabobankzaal (maximaal 690 toeschouwers) levert ondanks aanpassingen (stoeltafeltjes over de rugleuning) flink in en krimpt naar 157 plaatsen. De Altios Zaal (Kleine Zaal) duikelt van 242 naar 65. Maar door zoveel mogelijk voorstellingen naar de grotere Rabobankzaal te verplaatsen is dat leed nog enigszins te overzien.

Overlevingsfase

Het moge duidelijk zijn: Orpheus bevindt zich in de eerste seizoenshelft tot aan het nieuwe jaar in een overlevingsfase. Wat er vanaf 2021 gaat gebeuren, is net zoals elders nog grotendeels in nevelen gehuld.

Orpheus heeft de maanden van lockdown gebruikt om technische zaken achter en tussen de coulissen vervroegd aan te pakken. Alles loopt straks achter de schermen weer op rolletjes; de belichting en het geluid zijn als vanouds.

En dat is niet overal in het theater. Voorlopig worden vooraf geen kopjes koffie of thee meer geschonken en is er geen luxe brochure waarin de programma’s staan vermeld. Naar goedkopere communicatie-alternatieven op papier (en digitaal) wordt momenteel gezocht. Grote musicals (Hello Dolly) en concerten met veel musici zitten er door de diverse en ingewikkelde protocollen in die eerste theaterhelft niet in.

Artiesten

Wat wel in volle omvang doorgaat is het Jazzfestival in september. Een buitenpodium biedt soelaas. En uiteraard komen heel wat artiesten graag naar Apeldoorn. In de aangepaste Hanoszaal zijn dat onder anderen Yentl&De Boer, Paul&Simone (zie foto), Ellen ten Damme en Pieter Derks, in de Rabobankzaal Introdans, Dolf Jansen, Lebbis, Orkater en Oostpool (inclusief voorstellingen voor scholieren). En in de Altioszaal (met verplaatsingen naar de Rabobankzaal) staan onder anderen Dutch Classical Talent, de aanstormende megaster Anne Neuteboom en zanger Flip Noorman met een door Leonard Cohen gekleurd programma genoteerd.

De grootste sprong van allemaal maakt Sven Ratzke. Hij zou vorig seizoen in de Altioszaal optreden, de kaartverkoop was echter dusdanig rooskleurig dat hij eind september staat waar hij als groot artiest hoort te staan in Apeldoorn: De Hanoszaal.

Gaat het daarna allemaal naar wens, dan ligt er een mooi voorjaar in het verschiet met toppers als de band The Analogues, Herman van Veen, muziekgroep Vreemde Kostgangers en de Apeldoornse kleinkunstdiva Gilian de Vries.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!