Paleis Het Loo koopt 17 e -eeuws stilleven ‘Vivat Rex’

Vrijdag 13 oktober 2017

Door Ben Eggermont

Museum Paleis Het Loo heeft het schilderij Vivat Rex aangekocht, een stilleven van Elias van den Broeck (1649-1708). Het schilderij zit vol Oranje-symboliek en is een steunbetuiging aan Koning-Stadhouder Willem III, bouwheer van Paleis Het Loo.
Het olieverfschilderij gemaakt rond 1689 toont een sinaasappel met oranjebloesem, een verwijzing naar het Huis van Oranje. Op de steen onder de sinaasappel staat de inscriptie ‘Vivat Rex’: ‘Leve de Koning!’.
De opdrachtgever is onbekend, maar was waarschijnlijk een vermogende aanhanger van Willem III. Het werk werd getoond op de Tefaf 2017 en is aangekocht dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij en het Fonds Voluntariaat Paleis Het Loo.
De Vivat Rex sluit naadloos aan bij het schilderij ‘Vivat Oraenge’ door Jan Davidsz. de Heem dat al langer te zien is op Paleis Het Loo. De Vivat Oraenge werd gemaakt ter ere van het stadhouderschap van Willem III in 1672, de Vivat Rex ter ere van zijn koningschap van Engeland, Schotland en Ierland in 1689. De oranjeappel is op beide stillevens prominent aanwezig. Van den Broeck was een leerling van De Heem in de periode dat zijn leermeester de Vivat Oraenge schilderde.
De stillevens zijn tot en met 7 januari 2018 naast elkaar te zien in de Schilderijengalerij van het paleis, waar op touchscreens de symboliek wordt toegelicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!