Phion Orkest komt met Classsh naar Apeldoorn

Vrijdag 18 september 2020

Door Amrutha Mol

Na 3 eerdere edities komt Phion Orkest van Gelderland en Overijssel met ‘Classsh’ terug in het najaar in 5 verschillende steden. In Deventer, Zwolle, Enschede, Nijmegen en nieuwkomer Apeldoorn, brengt het orkest een klassieke concertbeleving in een onconventionele setting. Dit najaar is het dus voor het eerst in Apeldoorn.

Voor het eerst in Apeldoorn

Manon van Gaal, organisator van het concert: “Vanwege het succes van het concept, en overal (nagenoeg) uitverkochte zalen wilden we middels Classsh klassieke muziek voor nog meer mensen toegankelijk maken. We hebben daarom de beslissing gemaakt om ook naar Apeldoorn te gaan. Theater Orpheus was meteen erg enthousiast en we kregen een mooie datum in hun programmering. Qua publiek en uitvoering maakt het niet zoveel uit waar we zijn, behalve dat de DJ op de verschillende locaties anders is. DJ Rafiki van Fiber draait in Apeldoorn, terwijl bijvoorbeeld Bas Amro in Enschede draait en Paul van ’t Veer in Zwolle. Dit om ook de binding te krijgen met de lokale muziekscene. Daarnaast is natuurlijk elke zaal anders qua capaciteit en uitstraling en is dus elk concert uniek door de sfeer die er hangt. De vaste ingrediënten (DJ, orkest, host en programma) is voor elke locatie en stad hetzelfde.”

Alleen in Oost Gelderland

“Phion is het orkest voor Gelderland en Overijssel, dus vandaar dat tot nog toe deze 2 provincies bediend worden”, legt Manon uit. “Sluit niet uit dat we natuurlijk in de toekomst Classsh steeds verder zouden kunnen uitbreiden naar nieuwe steden. Overal waar we komen met Classsh is het een succes en krijgen we positieve reacties terug van het publiek, dus het zou zomaar kunnen zijn dat we in de toekomst extra speellocaties gaan toevoegen.”

Concept

Het concept bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten: symfonieorkest, dirigent, symfonisch muziekwerk, concertzaal en een dj, en dit jaar wordt Rob Dekay aan dat rijtje toegevoegd als presentator. Ook in deze editie bestaat het programma weer uit verschillende elementen. De avond krijgt een actuele lading door de wereldpremière van het stuk ‘Laws of Motion’ door Anthony Fiumara. De componist werd geïnspireerd door de Covid-19 crisis en de protesten rondom ‘Black Lives Matter’ en dit is terug te horen in zijn compositie.

Presentatie door Rob Dekay

Presentator van Classsh 2020 is Rob Dekay. Bekend als singer-songwriter met een eigen sound en deelname aan ‘Wie is de Mol?’, heeft hij laten zien dat hij zijn eigen pad bewandeld. De eigenzinnige zanger is dan ook een perfecte match met deze muzikale ontdekkingsreis tussen klassiek en pop.

Klassiek en DJ

Op elke locatie draait een lokale DJ-grootheid rondom het klassieke concert. DJ Bas Amro doet voor het 4e jaar mee en volgens hem zit de Classsh absoluut in het publiek en de sfeer: “De beleving van klassieke muziek zonder regels zorgt voor een ontzettend leuke en spontane avond. Het is een unieke samenstelling van kenners en nieuwsgierigen, hierdoor ontstaat een hele bijzondere sfeer.”

De eerste Classsh vindt plaats op 1 oktober met DJ Paul van ’t Veer in Deventer. Classsh in Enschede volgt op 2 oktober in het Muziekcentrum Enschede met DJ Bas Amro. Op 8 oktober staat het orkest met dj Rafiki (founder Fiber) in de Vereeniging in Nijmegen en zij sluiten af op 10 oktober op de nieuwe locatie Orpheus in Apeldoorn. Op 9 oktober staat DJ Paul van ’t Veer wederom in de zaal, maar dan in Theater de Spiegel in Zwolle.

Kaarten voor Classsh zijn te koop voor 20 euro, exclusief servicekosten, en zijn te koop via de verschillende theaters en poppodia. Meer informatie over de tour en het programma is te vinden op classsh.nl 

Classsh Apeldoorn, 10 oktober – 20.00 uur, Phion Orkest van Gelderland en Overijssel & Rafiki (founder Fiber), Orpheus, Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!