Help de bevolking van Oekraïne

Presentatie CD Verschillen in Art Café Sam Sam te Apeldoorn

Donderdag 26 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

© Peter Vroon

Ongeveer een half jaar geleden zaten Wilco en zijn geliefde Daniëlle aan een glaasje wijn. Een geanimeerd gesprek; waarin opeens het woord verschil viel: “Wilco, jij bent voor mij het verschil…”

Even werd het stil; Wilco liet zich deze opmerking op zich inwerken en wist het: mijn nieuwe CD gaat Verschillen heten. We zijn een half jaar verder; het is zondag 22 maart; plaats van handeling is Art Café Sam Sam te Apeldoorn.

Presentatie CD Verschillen. Dichter en schrijver Jan Simon Minkema neemt het woord:

Heel lang geleden was er eens een jonge componist die meedeed aan een componeerwedstrijd georganiseerd door de BUMA. De componisten die meededen kregen allemaal een liedtekst thuisgestuurd van ene Jan-Simon Minkema. Eén van de jonge componisten was: Wilco Stronks. Ik had een verhalend lied geschreven over de ontmoeting tussen een wat verlegen man, een schrijver, en een uitbundige vrouw, type Femme Fatale. Ik had het zo geschreven dat het een lied kon worden voor of een man, of een vrouw, maar het zou ook kunnen dienen als tekst voor een duet. Niemand van de componisten had er een duet in gezien, dat verbaasde mij”.

En nu: vele, vele jaren later, staat Wilco op het podium; presenteert aan een bomvolle zaal zijn CD; zijn kunstwerk. Hier is maanden aan gewerkt; maanden van noeste arbeid is hieraan voorgegaan; vele overleggen en inspanningen. Het is niet alleen de CD; de vijf songs; maar ook de hoes is een kunstwerk geworden: Hierop zien we wat Wilco heeft beoogd: Het benadrukken van de verschillen; het uitspreken van de verschillen; het op je inwerken van de verschillen levert creatie op; levert kunst op.

Dit begint door de verschillen te accepteren; dit begint met het nieuwsgierig zijn waarom de ander zo verschilt; dit begint met de rust om verschillend te willen zijn. De bewondering en verwondering volgt dan vanzelf. Wilco heeft niet alleen ons mooie songs bezorgd; maar ook een boodschap: De CD Verschillen herbergt een optelsom van vertellen, schrijven, componeren en zingen:  het is meer dan 1 en 1= twee!

Jan Simon Minkema heeft dit goed gezien; heeft gezien dat Wilco kan vermenigvuldigen; en daarom nog een citaat uit zijn toespraak:

Als ik denk aan Wilco Stronks, dan denk ik aan stronken: bomen, met de voeten op de aarde. Maar ik denk ook aan vleugellichte melodieën, en hemelse arrangementen. Ik denk aan Wil, de Wil om iets te maken, te doen, te componeren. Ook denk ik aan Co, coöperatief, samen, met anderen samen iets maken. Alles op deze nieuw EP , zelfs het hoesje, getuigt daar van. Wil-Co, Wil-Componeren! Wilco ik wens je heel veel succes met dit jongste pracht product, en ik feliciteer je van Harte.

Het was een mooie middag; Apeldoorn is een mooie CD ( waarover later een recensie) rijker geworden. Dank zij Wilco en companen: Apeldoorn Leeft en Beweegt!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?