Presentatie dichtbundel Mischa Andriessen, literair feestje in CODA

Maandag 10 oktober 2016

Door Ben Eggermont

Het auditorium van het CODA Museum was gisteren, zondag 9 oktober 2016 het decor voor de presentatie van de nieuwe dichtbundel van de in Apeldoorn geboren schrijver Mischa Andriessen, getiteld Dwalmgasten.

Met de vertolking van een compositie van Duke Ellington openden de violiste Loes Dooren en de pianiste Ellen Schepers deze feestelijke presentatie , waarna Carin Reinders het woord gaf aan de eerste van de drie uitgenodigde dichters, Idwer de la Parra. Hij droeg enkele gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Grond, waaronder het gedicht Kom terug, waarin ik verlies en verlangen meende te horen.

Vervolgens kreeg Peter du Gardijn uit Barneveld afkomstig, de gelegenheid om zijn bijdrage uit te spreken. Uit zijn verzen kwam voor mij duidelijk naar voren de bevindelijke omgeving waarin hij is opgegroeid en inmiddels achter zich heeft gelaten. Deze heeft plaatsgemaakt voor een seculiere vorm van mystiek als noodzakelijkheid voor zijn bestaan.

Om even op adem te komen speelden Loes en Ellen drie korte werken van Prokofjev waarna Mustafa Stitou de draad weer oppakte met het voordragen uit zijn werk. Zijn bijdrage De monoloog van een plastisch chirurg gaf een hilarisch en verontrustend inkijkje in de wereld van de plastische chirurgie, waarmee hij scherp de praktijk aan de kaak stelde.

Tot slot kreeg Mischa het woord en droeg werk voor uit Dwalmgasten. Een bundel waar hij vier jaar aan heeft gewerkt. In zijn werk worden de grote thema’s geweld, vluchten, liefde en macht op poëtische wijze becommentarieert. De lezer zal moeten zoeken en duiden om de rijkdom in deze bundel zich eigen te maken. Mischa bedankte allen die aan het slagen van deze middag hadden bijgedragen.

Met een aansporing van Carin Reinders werd het publiek opgeroepen de werken van deze vier dichters aan te schaffen kwam dit samenzijn tot zijn einde. Een inspirerende literaire middag.

Bij Nawijn & Polak zijn de werken uiteraard verkrijgbaar.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?