Project Zomboid (Preview)

Maandag 7 mei 2012

Door firstgame

Project Zomboid is een Indie-game van IndieStone Studios die zich afspeelt tijdens een zombie apocalypse. Laat ik allereerst even uitleggen wat een Indie-game is aangezien het een vrij nieuw concept is. Een Indie-game is een computerspel wat ontwikkeld wordt door een klein onafhankelijk team van circa 10 a 20 man. Dit wil zeggen dat de game compleet zelf gefinancierd wordt en dat het team dat het ontwikkelt dus geen steun krijgt van een uitgever zoals EA games of Ubisoft.

De game Project Zomboid is nog in ontwikkeling, het bevindt zich momenteel nog in de Alpha fase (dit is de beginfase van het maken van een game, het is net vers van de tekentafel) en staat dus nog flink in de kinderschoenen. Toch kun je de game al voor € 6,- aanschaffen en alvast kennismaken met de wereld van Zomboid. De game heeft een TopView Perspective, wat je een beetje kan vergelijken met de eerste Sims. Het is op het moment nog compleet 2D vormgegeven, geen enkel object is 3D maar er staat een update gepland die een grafische update meebrengt waardoor karakters van 2D naar 3D gaan.

Het basisidee is simpel, je moet zo lang mogelijk overleven in een stad die overspoeld is met zombies en je gaat hoe dan ook een keer dood. Ja je leest het goed, in geen enkel scenario zal je de zombie-apocalypse overleven. De infectie valt niet te genezen, er zal geen hulp arriveren en je zult aan verschillende gevaren blootgesteld worden. Hoelang je overleeft ligt dus geheel aan jezelf, dus ook hoe je dood gaat. De gevaren die het spel met zich meebrengt zijn erg gevarieerd, de zombies zijn uiteraard het grootste gevaar maar verhongering, verslaving en oververmoeidheid liggen ook op de loer.

Zo kan je karakter depressief worden door alle ellende die hij meemaakt, dit brengt twee keuzes met zich mee. Je kan ervoor kiezen om dit te negeren, waardoor hij minder waakzaam zal zijn en sneller oververmoeid zal raken. Maar je kan er ook voor kiezen om de lokale  apotheek te doorzoeken naar antidepressiva zodat deze nadelen verholpen kunnen worden. Helaas kun je snel verslaafd raken aan deze pillen, waardoor je elke dag zal moeten zoeken naar vervanging. Doe je dit niet dan zal je karakter te maken krijgen met afkickverschijnselen, iets wat je absoluut niet kan gebruiken in een wereld vol zombies.

Elke dag is een gevecht om te overleven. Je zal naar voedsel moeten zoeken, naar wapens waarmee je jezelf kan verdedigen en uiteraard is een veilig slaapplek ook noodzakelijk. Al deze uitdagingen maken Project Zomboid erg uniek en vooral verslavend. Het is erg bijzonder dat een game die nog zo in zijn kinderschoenen staat origineler is dan de gemiddelde zombieshooter zoals Left4Dead. De game wordt regelmatig voorzien van een update waardoor er steeds meer te ontdekken valt. IndieStone Studios laat zien dat je met een klein team een hoop kan bereiken en ik ben ook erg benieuwd wat de toekomst voor Project Zomboid in petto heeft.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?