Publiek geniet van door Johan Derksen gekozen muziekmenu

Zaterdag 11 januari 2020

Door William Lindner

Regelmatig bezoek ik in het weekend voor en portie blues de live concerten in het Bluescafé . Het blueshart van Apeldoorn. Een echte ‘Jukejoint’. Een populair begrip in de blues. Deze vrijdagavond, 11 januari, was ik aanwezig in een totaal andere omgeving: Theater Orpheus. Johan Derksen was deze avond daar neergestreken met zijn zangers en muzikanten voor zijn theatertour: ‘The Sound of Blues & Americana’. Een derde serie theatervoorstellingen na de succesvolle theatervoorstellingen: ‘The Sound of the Sixties’ en ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’.

Comfortabel weggezakt in de rode fauteuils kon het aanwezige publiek deze avond tijdens deze derde serie genieten van ‘The Sound of Blues & Americana’. Werden de eerste twee theatershows nog begeleid door de Haagse band The Clarks, bij deze derde serie is de begeleiding in handen van The Southern Aces. Bestaande uit de ervaren muzikanten: Eric van Dijsseldonk (gitaar), Roel Spanjers (toetsen), Roelof Klein (bas) en Fokke de Jong (drums) onder leiding van Jack Hustinx (zang en gitaar).

Americana

Johan Derksen heeft ook voor deze tour alle zangers en muzikanten zelf uitgekozen. En de songs op het muziekmenu heeft hij ook persoonlijk samengesteld. Met het nummer ‘The Weight’ van The Band werd het Americana gedeelde van de theatervoorstelling geopend door de band. En werd hierna het publiek op de bekende John Derksen wijze verwelkomt. De band speelde vervolgens en aantal nummers waaronder Perrcy Sledge ‘Cover Me’ en Bob Dylans ‘Baby Blue’. Johan Derksen gaf nog eens fijntjes aan dat eindelijk met het nummer ‘Rollercoaster’ door Danny Vera een Americana-hit het grote publiek heeft bereikt.

Hierna voegde zangeres Hilde Vos zich bij hen en zong onder andere ‘Love Hurts’ en ‘Silver Threads And Golden Needles’. Het Americana-gedeelte werd afgesloten door de uit Texas afkomstige Malford Milligan met zijn doorleefde bluesstem werd enthousiast een prima set door hem het publiek voorgeschoteld met nummers zoals “Life will humble you,” de titelsong van zijn vorig jaar verschenen album en de klassiekers ‘A Change Is Gonna Come’, ‘Good Day For The Blues’ en met name bekend van J. B. Lenoir : ‘Mama Talk To Your Daughter’.

Blues

Werd er voor de pauze al een voorproefje gepresenteerd door Malford Milligan. Na de pauze is het tijd voor nog meer blues op het menu. Door de Engelsman Sean Webster en de Nederlandse inbreng van zanger Phil Bee en gitarist Erwin Java werd een smaakvol portie fraaie blues het publiek voorgeschoteld. Sean Webster en Phil Bee brachten met hun soulvolle zangstemmen prima uitvoeringen van nummers zoals door Sean Webster zijn uitvoering van onder meer ‘Tennessee Whiskey’ en een fantastische eigen uitvoering van ‘I’d Rather Go Blind’. Zanger Phil Bee zong uitstekende uitvoeringen van de nummers als ‘Bring It On Home To Me’, ‘I Put A Spell On You’ ‘Willin’ ‘ en ‘Somebody Will Know Someday’. Dit alles met prima gitaarsolo’s van Erwin Java.
Twee perfecte optredens van deze ervaren bluesmannen..

Zangeres Di Reed uit Texas sloot tenslotte de ruim 2,5 uur durende theatervoorstelling af met een energiek optreden. Met haar vertolkingen van onder andere ‘River Deep, Mountain High’ en ‘Proud Mary’ probeerde de zangeres tevergeefs het publiek op de been te krijgen. Ondanks dat zij het aanwezige publiek bespeelde met haar enthousiaste optreden kwam het publiek niet echt los. Geen dansende mensen in de gangpaden wat je wellicht zou verwachten. Neen gewoon enthousiast luisteren en applaudisseren was het motto. De theatervoorstelling met een muziek menu van Blues en Americana maar met ook duidelijk een portie Soul werd enthousiast afgesloten met de finale met de klassieker van Sam & Dave: ‘When Something Is Wrong with My Baby’, waarbij alle artiesten onder onder aanvoering van de zangeres het podium betraden en de zangers om de beurt met een vocale bijdrage nog eens de revue passeerden.

Alive

Ondanks de diverse uitvoeringen van grotendeels bekend werk dat door Derksen zelf werd gekozen was het een geslaagde bijna 3 uur durende muziek maaltijd deze avond. Na Johan Derksen zijn ‘Keeps The Blues Alive’ wederom een prima manier om met deze theatervoorstelling muziekgenre als blues vermengd met Americana ‘alive’ te houden onder een groot publiek.

Tenslotte. Deze theatervoorstelling gemist of wil je na deze voorstelling nog eens live genieten van deze muziek genres? Mijn advies: breng dan bijvoorbeeld eens een bezoek aan het blueshart van Apeldoorn: Het Bluescafé Apeldoorn. Want het maakt natuurlijk wél een verschil of je blues beluistert comfortabel weggezakt in het rode pluche in een theater zoals Orpheus. Of staand met een drankje in je hand in een Blues Jukejoint zoals het Bluescafé in Apeldoorn. Waar onder andere artiesten als Erwin Java , Sean Webster en Phil Bee ook waren te bewonderen de afgelopen jaren.

Vrijdag 10 januari 2020: ‘The Sound of Blues & Americana’, Theater Orpheus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!