Help de bevolking van Oekraïne

Publiek geniet volop van Legends Festival

Maandag 17 september 2012

Door Redactie

Rob Feber | Peter Vroon | Henk Schrier

Al het begin is moeilijk. Dat weet de organisatie van het Legends Festival als geen ander. Het festival dat op bevrijdingsdag zou plaatsvinden, kreeg een tweede kans op een zonnige en warme herfstdag in september.

Op papier een super line-up, één waarvan festivalmanagers in de jaren ’60 en ’70 van zouden smullen. Die credits kon je zondag geheel op het conto schrijven van de huidige organisatie. Er stonden wat namen. Kayak, The Amazing Stroopwafels, Brainbox, Massada, Gruppo Sportivo, The Romance, Woody and The Sidemen om er maar een paar te noemen. De ene band was weliswaar zuiverder dan de ander, maar daar heeft bazbo ongetwijfeld meer verstand van (zijn blog staat hier). Er zit begrijpelijkerwijs wat meer roest op.

Wij van Apeldoorn Direct zagen met zo’n 5.000 bezoekers dat het allemaal goed genoeg was. Natuurlijk kan je kritisch zijn: geen duidelijke namen op podia, zodat je niet echt kon zien waar je nou moest wezen, wat verwarring rond de diverse entrees, meer bezoekers is (nog) meer sfeer… We begonnen het blog al door te zeggen, dat al het begin moeilijk was. De zogenaamde kinderziektes zijn voor ons geen reden om op alle slakken zout te leggen. Laat men wijs zijn en er van leren.

Apeldoorn kon volop genieten van bands die de hitlijsten in de jaren ’60 en ’70 torpedeerden met geweldige hits. Het was mooi weer, de bands en muzikanten zaten vol energie en Apeldoorn had een fantastisch en uniek muziekevenement die nooit eerder in Nederland als dusdanig is uitgevoerd. Bovenal was het een gezellig evenement waar iedereen die hippie was weer even een dagje hippie kon zijn. Onze fotograaf Peter Vroon was amper nog te herkennen in de menigte. Wat vooral opvalt is dat het Mheenpark zicht uitstekend zou lenen voor grote popconcerten en andere muziekfestivals. Maar dat idee past alleen bij een Apeldoorn waar Apeldoorners met ambitie wonen.

De lokale krant was wat dat betreft een heel stuk kritischer dan wij. Ook de bezoekers die wij spraken waren beduidend minder kritisch: ‘Waar zie je dit soort bands nog? ‘, vraagt een dame ons enthousiast. De drie fotografen van Apeldoorn Direct die tevens de potentiële doelgroep vertegenwoordigt, knikken instemmend. Een buurman uit de wijk reageert eveneens tevreden: ‘Als je de namen ziet van toen, staan hier voor mij echte Legends. Dit was echt wel mijn 15 euro waard!’ Op de vraag over de eventuele overlast richting de wijk zegt hij: ‘Mensen moeten gewoon niet zeuren. Zo’n festival om de hoek is fantastisch toch?’ Een andere passant haakt in: ‘Dit is gewoon een fantastisch festival, de muziek is veelal heerlijk om naar te luisteren, de mensen met wie ik hier ben, gaan helemaal los. Het had drukker mogen zijn, maar dit festival heeft absoluut potentie.’

Potentie! Dat is het woord dat wij willen koppelen aan de eerste editie van het Legends Festival. Dus wat ons betreft voor herhaling vatbaar. Maar wie nodigen we volgend jaar dan uit?

We geven een voorzetje: Doe Maar, Golden Earring… Vult u aan?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?