Ronnie Flex in coronaproof Orpheus

Dinsdag 8 september 2020

Door David Levie

Met de komst van rapper Ronnie Flex op zaterdag 12 september heeft Orpheus weer een vette vis binnengehaald. Ook wijst programmeur Marijt Helmink naar een optreden in oktober van cabaretier Kees van Amstel die na jaren achter de schermen (Lubach, Dit was het Nieuws) actief te zijn geweest, rijp is voor het grote werk.

Vanaf vandaag, dinsdag 8 september, is de kassa van Orpheus open voor de verkoop van alle kaarten die betrekking hebben op het kalenderjaar 2020. Die voorverkoop begint normaal al in mei. Maar de tentakels van corona hebben ook de cultuursector in hun greep. Zo heeft programmeur Helmink 70% van haar planning moeten herzien. Ver vooruitkijken was er helemaal niet bij. De eerste aanzet daartoe staat pas volgende maand op de agenda van de grote theaters.

Aangepast

Centraal staat dan de 1,5 meter-eis die ook voor Orpheus grote gevolgen heeft. Al eerder maakte het Apeldoornse theater bekend dat er van de 1200 zitplaatsen in de Hanoszaal maar 444 overblijven. De zaal is aangepast. Er staan nu ook stoelen rond het podium, die van de eerste 12 rijen zijn weggehaald. Ook de Rabobankzaal (700 stoelen) levert in en gaat naar 157 zitplaatsen. De kleine Altioszaal moet het nu met 65 stoelen in plaats van ruim 200 doen.

Toch is programmeur Marijt Helmink erin geslaagd met een volwaardig programma te komen met grote en minder bekende namen. Van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw tot en met Yentl en de Boer. Gisteravond, maandag 7 september, mochten donateurs (‘vrienden’) alvast van een voorproefje genieten met live-fragmenten van 4 voorstellingen, waaronder Laura H. Over een Nederlands meisje dat op haar zeventiende verkeerde keuzes maakte die haar met kind naar het Syrië van IS zouden voeren. De bewerking van Toneelgroep Oostpool maakt nu al de tongen los.

Superlatieven

Van gelijkwaardige kwaliteit zijn de shows van Jakob Ahlbom (Viel Vallt) en de vijfsterren-productie ‘Where are we now’ van Sven Ratzke over David Bowie die recensenten van nationale en internationale kranten (Australië, Duitsland) naar superlatieven deden grijpen. Binnenkort brengt Apeldoorn Direct een exclusief interview met Ratzke voor wie deze stad eindelijk warm lijkt te lopen.

Warm wordt Orpheus van de extra steun van 400 miljoen die het kabinet onlangs aan de cultuursector heeft toegezegd. “Daar zijn we blij mee, zeker”, aldus Marijt Helmink. “Maar het is ook heel hard nodig.”

Op zaterdag 19 september pakt het Apeldoornse theater uit met de tweede editie van het jazzfestival Generations met 16 concerten op verschillende plekken. Kaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen. De kassa blijft voorlopig gesloten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!