Ruim 11.000 mensen bezochten Open Monumentendagen Apeldoorn

Vrijdag 16 september 2016

Door Redactie

Ruim 11.000 bezoekers hebben vorig weekend één of meerdere van de opengestelde monumenten in Apeldoorn en directe omgeving bezocht. Het thema ‘Iconen & Symbolen’ bood jong en oud de kans om bijzondere plekken en locaties te ontdekken zoals bijvoorbeeld de schuilkelder onder de Brinkhof, het voormalige Centraal Beheer-gebouw, het Rietveldhuis en de Vrijmetselaarsloge in Apeldoorn, het Deelerwoud in Hoenderloo, de Ruitersmolen in Beekbergen en natuurlijk Radio Kootwijk. Ook was er ruimschoots aandacht voor iconische personen die hun roots in Apeldoorn hadden. Dankzij de vele vrijwilligers, monumenteneigenaren en het prachtige weer hebben ook dit jubileumjaar de monumenten het publiek verrast en geïnspireerd.

Zaterdag 10 en zondag 11 september hebben ruim 11.00 bezoekers de verschillende locaties in Apeldoorn en de omliggende dorpen bezocht. Mede dankzij het thema ‘Iconen & Symbolen’ kwamen oude herinneringen weer boven en werden geheimen die zich achter de gevel(s) bevonden zichtbaar. Het geheim van het Deelerwoud dat nog nooit opengesteld was voor het publiek was één van trekpleisters.

De vrijdag voorafgaand aan de BankGiro Loterij Open Monumentendagen had traditiegetrouw de Klassendag plaats. Bijna 800 leerlingen van basisscholen (groep 7/8) in Apeldoorn hebben die dag een monumentale locatie bezocht. Vrijwilligers vertelden het bijzondere verhaal áchter dat iconische monument.

Op www.erfgoedplatformapeldoorn.nl blijven de informatie van de locaties, het Moerman blog en de wandel- en de fietsroutes nog enige tijd bewaard. Om de herinneringen rondom deze dertigste editie van de Open Monumentendagen zichtbaar te maken, worden hier foto’s, filmpjes en verhalen van bezoekers gedeeld. Uw inzending kunt u mailen naar epa.redactie@gmail.com; vergeet u niet de naam van de fotograaf en de locatie of activiteit te noemen? De mooiste inzendingen worden verwerkt in een foto-/filmimpressie, waarbij de keuze voor plaatsing bij de redactie van Erfgoedplatform Apeldoorn ligt.

De Open Monumentendagen in Apeldoorn werden ook dit jaar weer onder auspiciën van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn georganiseerd door de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), de gemeente Apeldoorn en CODA met medewerking van partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn en – niet in de laatste plaats – tientallen enthousiaste vrijwilligers die een absoluut onmisbare rol hebben gespeeld om alle bezoekers een fijn weekend te bezorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rond cultuurhistorie in Apeldoorn? Bekijk dan regelmatig www.erfgoedplatformapeldoorn.nl of like ons op Facebook (/erfgoedplatformapeldoorn).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?