Schijnwerper op Kunst: Menno Vos, abstract schilder

Zondag 3 april 2022

Door Redactie

Na bijna 2 jaar geringe aandacht voor kunst en cultuur, als gevolg van de coronapandemie en alle daarmee samenhangende beperkingen, start Apeldoorn Direct een nieuwe serie berichten onder de titel: ‘Schijnwerper op Kunst’. In deze reeks draait het om één specifiek werk, in welke vorm dan ook, en de maker die er achter zit. Vandaag abstract schilder Menno Vos en zijn werk ‘Uitbraak’.

Waarom heb je dit werk gemaakt?

“In 2020 kwam de wereld tot stilstand en zat reizen er voorlopig niet in. Reizen is naast het schilderen een grote passie van mij en geeft mij inspiratie voor mijn schilderijen. We waren net terug uit Nieuw Zeeland toen Nederland voor ons volkomen onverwacht op slot ging. We hadden ver weg niets meegekregen over de ontwikkelingen rond het virus. Het leek wel alsof ik zelf ook op slot ging. De lockdown overviel me en zorgde voor een bepaalde onrust in mij. Die onrust uitte zich in een blokkade bij het schilderen. Het coronavirus, de lockdown en het thuiswerken hielden mij blijkbaar onbewust nogal bezig. Ik had weinig inspiratie. Normaal werk ik op meerdere doeken tegelijk, maar ook dat hielp niet echt. Dit schilderij was één van die doeken. Ik merkte wel dat ik telkens naar dit doek toegetrokken werd. Toen dit uiteindelijk af was, kwam er een soort berusting/acceptatie over me en kwam ook de inspiratie voor andere werken weer terug.”

Wat is voor jou de betekenis van dit werk?

“Het is mijn “corona-werk”. Het virus bracht aan de ene kant rust: we konden nergens naar toe. Aan de andere kant maakte het onrustig: de wens om uit te breken, om te reizen moest in de ijskast. Dit schilderij symboliseert voor mij die tweeledigheid, die ik ook bij het schilderen ervan intuïtief ervaren heb.”

Wat motiveert je om deze kunstwerken te maken? En wat zijn je bronnen van inspiratie?

“Mijn kunst begon met fotografie en mijn liefde voor het reizen. Mijn reisfoto’s zijn in de loop van de jaren gepubliceerd in verschillende Nederlandse magazines. Ik fotografeer nog steeds heel graag, maar ik heb een aantal jaren geleden mijn passie als abstract schilder ontdekt. Mijn inspiratie zijn de mensen die ik ontmoet, de beelden die ik zie en de emoties die ik voel. Dit kan zijn tijdens het reizen of bij alledaagse gebeurtenissen. Mijn werk is het resultaat van mijn behoefte om mensen en omstandigheden te begrijpen, me daarin te verdiepen. Het komt recht uit mijn hart. Mijn schilderij ‘Uitbraak’ is hier een goed voorbeeld van. Kenmerken van mijn werk zijn dat het meestal kleurrijk is, diepte heeft en soms wat mysterieus is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Schijnwerper op kunst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!