Help de bevolking van Oekraïne

Slotakkoord China-concerten MMT in Epe

Zondag 19 mei 2019

Door David Levie

Het moet voor MMT even schakelen zijn geweest. Optreden in Shanghai, in een mega-theaterzaal waar de professionele wereldtop het Apeldoornse amateur-orkest was voorgegaan, naar een afsluitend Chinaconcert in een bescheiden accommodatie in Epe. Maar het enthousiasme van de 85 muzikanten onder leiding van Henny Vels was er gisteravond (zaterdag 18 mei) niet minder om. De volle zaal klapte na afloop net zo enthousiast mee op de tonen van de Radetzky Mars als het gehoor in een van ’s werelds grootste steden.

Natuurlijk waren Vels en de zijnen liever in Apeldoorn gebleven. Maar de verbouwing van het Stadhuis en het prijskaartje voor een show in Orpheus waren uiteindelijk de struikelblokken. En in China doen ze minder moeilijk dan in Apeldoorn. Daar werd het orkest in drie steden met alle egards ontvangen alsof ze met wereldsterren hadden te doen. En dat leidde tot zeer geslaagde concerten, die overigens wel het uiterste van de muzikanten eisten. Repeteren en spelen op één en dezelfde dag en dat vijf keer achter elkaar.

Heel voorzichtig

Vandaar dat Vels heel voorzichtig is ‘ja’ te zeggen tegen opnieuw zo’n invitatie. Hong Kong of Peking, MMT kan zelfs kiezen. En dat zegt wel iets over de kwaliteit die in het veeleisende China is geleverd.

Gisteravond ging het er wat losser aan toe. De dirigent was zelfs even zijn onmisbare spiekbriefje kwijt en bewegende beelden kwamen op het kleine scherm wat minder over dan gewenst. Maar het orkest was als vanouds.

Volgend jaar is Orpheus het decor voor een nieuwe show. Eens in de anderhalf jaar. En daarop ligt vanaf deze week de focus. Wat daarna gebeurt ligt in de schoot van de toekomst verborgen. Hong Kong of Peking? Welke amateurvereniging in stad en ommelanden heeft het voorrecht om dat soort keuzes te mògen maken? De vroede vaderen van de stad die alles zoveel mogelijk gelijk willen schakelen en weinig oog hebben voor uitzonderlijke kwaliteiten zouden zich eens over die vraag moeten buigen. Wie weet wordt het dan nog wel eens wat met Apeldoorn. In Epe snappen ze het in ieder geval beter dan pakweg 15 kilometer zuidwaarts.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Concert

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?