Stadsdichter van straks nog even regisseur van Christmas Carol

Vrijdag 16 december 2016

Door David Levie

A Christmas Carol van Charles Dickens krijgt in Apeldoorn een vervolg. Na het sluiten van Theater Merlijn in de wijk Orden, het hoofdkwartier van theatermaker Aad van der Waal, leek het over en uit, maar Markant  heeft zich over het kerststuk in de bewerking van Van der Waal ontfermd.  En met succes, want de matinee is komende zondag al uitverkocht en wie er zondagavond bij wil zijn moet haast maken. De theaterzaal van Gigant/Markant  is bijna vol.

Mooie tijden voor Aad van der Waal dus.  Begin volgend jaar begint zijn nieuwe loopbaan als stadsdichter van Apeldoorn. Maar voorlopig is de man die zowel toneelstukken als gedichten schrijft nog even regisseur. Merlijn mag dan ondergronds zijn gegaan in de voormalige Fotovakschool aan de Henri Dunantlaan, de betovering is niet verbroken. Met dank aan Van der Waal en twaalf van zijn discipelen, die hem na hun middelbareschooltijd trouw zijn gebleven.  Ze mogen dan over heel Nederland zijn verspreid en nu als studenten aan universiteiten  en hogescholen door het leven gaan, eens in de zoveel tijd komen ze in Apeldoorn samen om met Aad van der Waal theater te maken.  Tien van hen zijn zondag op het podium van Gigant te zien in A Christmas Carol, twee zijn achter de schermen actief.

Hoe ze bij Markant terecht zijn gekomen?  Dat is aan (cultuur)docent Frans Scholten te wijten. Hij was destijds in  Theater Merlijn aanwezig tijdens een uitvoering van ’The Carol’  en was diep onder de indruk.  De traditie van vele jaren diende te worden voortgezet. Cursisten van Markant konden zich opgeven voor een rol. Samen met  de vaste groep van Merlijn zijn ze aan de slag gegaan. Her en der heeft Aad van der Waal zijn laatste bewerking van het stuk wat aangepast. ,,Maar ik heb er niet al te veel aan hoeven te veranderen’’, zegt  de regisseur die eind januari Hanz Mirck opvolgt als stadsdichter.

Die toch nog onverwachte, maar terechte benoeming- Van der Waal heeft zich altijd ingezet voor de poëzie in Apeldoorn –  heeft hem inmiddels  veel publiciteit opgeleverd. Ook van media die tot voor kort nauwelijks van zijn bestaan en zijn daden op de hoogte waren.  Alleen Apeldoorn Direct  publiceerde in 2016 met enige regelmaat zijn gedichten en schreef over zijn gooi naar het stadsdichterschap. Vanwege de kwaliteit van zijn verzen.

,,Ook in mijn proza en theaterstukken heeft de poëtische laag nooit ontbroken’’, zegt hij zelf. ,,Ik kan mij geen stuk voor de geest halen dat niet iets poëtisch had.’’  Zo ook zijn bewerking van A Christmas Carol.  Met Markant is afgesproken om  in geval van succes eens in de twee jaar ’The Carol’ op de planken te brengen. Twee uitverkochte voorstellingen  wijzen erop dat de traditie wordt voorgezet. Met dank aan Aad van der Waal, Markant en uiteraard wijlen Charles Dickens.

Theaterzaal Gigant Nieuwstraat: zondag  18 december A Christmas Carol. Matinee: uitverkocht, 19.30 uur entree 4 euro.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?