Stralend optreden Erja Lyytinen in het Bluescafé

Dinsdag 11 februari 2020

Door William Lindner

De Finse Queen of the Slide guitar Erja Lyytinen gaf afgelopen weekend samen met haar bandleden, Tatu Back – bass , Miika Aukio en Iiro Laitinen, een stralend concert in een vol Bluescafé.

Na haar optredens in 2016 en 2017 in het Bluescafe presenteerde zij deze keer haar nieuwe album ‘Another World’. En zijis  ook dit jaar weer uitgebreid op tournee door Europa om haar album te presenteren tijdens haar ‘Another world Tour 2020’. Als het om slide gitaar werk gaat behoort Erja zeker tot het bovenste segment aan slide gitaristen. Haar albums zijn doorspekt met uitstekend slide gitaar spel.

De afgelopen jaren heeft zij de muziekscène stormenderhand veroverd en daarmee Finland op de internationale bluesmap geplaatst. Na de release van haar tiende studioalbum Stolen Hearts in 2017 ontving zij de felbegeerde prijs ‘Europese gitarist van het jaar’ en is haar gitaarspel ook legendes als Carlos Santana en slide-icoon Sonny Landreth niet ontgaan. Zo speelde zij in 2018 met Carlos Santana en speelde bijna het hele concert mee met de Amerikaanse slide-icoon Sonny Landreth, opende de act voor Sir Tom Jones, speelde in Canada en India en meer dan 130 shows in Europa in 2018 en 2019.

Glitters

Lyytinen’s muzikale palet is enorm en bevat het beste van de hedendaagse bluesrock. Dit weekend was dat weer overduidelijk te horen en te zien op het podium van Het Bluescafé. Keurig opgemaakt met onder andere een fraai glitter colbertje en haar fraaie glitter ‘in ear monitors’ betrad de Finse bijna letterlijk qua outfit als ‘Koningin van de Slide gitaar’ het podium. Het oog wil ook wat. Maar het gaat uiteindelijk om haar muziek waar de liefhebbers voor waren gekomen. In een vol Bluescafé kwamen de aanwezige liefhebbers met een fraai gevarieerd optreden volledig aan hun trekken. Al direct bij de stevige opener ‘Don’t Let a Good Woman Down’ werd het publiek getrakteerd op het gitaarspel waar Erja Lyytinen uitmuntend is: haar slide gitaar spel.

Gevolgd in de eerste set onder andere met het nummer ‘Cherry Overdrive’ en ‘Hard As Stone’ van haar nieuwste album ‘Another World’. ‘Everything’s Fine’ was ook weer zo’n (prog) Blues rock nummer waar Erja ook zonder de slide een portie gitaarspel liet zien. Maar ook nummers van haar vorige albums zoals het nummer ‘Black Ocean’ en het vol passie gezongen ‘Slow Burning’ met flitsend gitaarspel van het ‘Stolen Hearts’ album mochten er zijn.

Titelsong

De tweede set werd geopend met de titelsong van haar nieuwste album een stevig (prog) Rock Blues nummer ‘Another World’ . Gevolgd door ‘Wedding Day’ waarbij Erja het publiek erbij betrok door voor het podium op een ludieke wijze een deel van haar gitaarspel van dichtbij te laten zien.

Het nummer ‘Snake in the grass’ was weer een stevig Blues rock nummer met een flink portie slide zoals wij van Erja Lyytinen gewend zijn. Bij het nummer ‘People Get Ready’ kregen haar bandleden terecht extra de ruimte om in diverse solo’s hun vaardigheden te laten zien.Want bij al deze nummers werd zij deskundig begeleid door haar jonge bandleden Tatu Back – bass Miika Aukio – keyboards en Iiro Laitinen- drums.

Rond half een middernacht was het fraaie concert afgelopen . En inderdaad, deze pittige Finse slide gitariste, zangeres en songwriter combineert virtuoos slide gitaarwerk met traditionele en hedendaagse blues met pop en soul en jazz met altijd een enthousiaste en temperamentvolle podiumpresentatie.

De festivals

Tijd overigens dat Erja Lyytinen weer eens op de grote festivals in Nederland verschijnt. In ieder geval is zij na een eerder optreden in Canada weer dit jaar uitgenodigd voor een groot festival wist Erja mij te vertellen. En is zij in de maand april onder andere ook nog voor 3 dagen opgenomen in de nog steeds groeiende prachtige line up voor het beroemde 5 dagen durende Australische Bluesfestival in Byron Bay.Bayron Bay Bluesfestival

Website Erja Lyytinen

Homepage

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!