Techniekstudenten Aventus zetten oud stoomgemaal in werking

Dinsdag 13 mei 2014

Door Redactie

Aventus


Dertien mbo-studenten van Aventus zijn vandaag met twee docenten van Apeldoorn naar Appeltern afgereisd en hebben daar een oud stoomgemaal in werking gesteld. In dit dorp in de Betuwe staat het stoomgemaal “De Tuut” waarmee water uit de sloten wordt weggepompt naar de Maas.

De studenten uit het tweede leerjaar kregen in de ochtend eerst een introductie over het gemaal en een uitleg over de stoominstallatie. Daarna was het “de overall aan en aan het werk.” Het praktijkgedeelte begon met het schoonmaken van het rooster in de ketel, trek maken in de schoorsteen en vuur opbouwen in de ketel. Daarna werd de praktijk afgewisseld met theorie, waarna als kroon op het werk, de stoommachine in gang werd gezet. Het stoomgemaal De Tuut is uniek in Nederland. Alle machines, pompen en ketels zijn nog dezelfde als in 1919.

“Het stoomgemaal van Appeltern is antiek. Maar is stoom is niet iets ouderwets, het wordt nog steeds toegepast” aldus Robert Swijtink, techniekdocent bij Aventus. “Sommige bedrijven in de chemie gebruiken stoom voor hun productieproces. En bij kolencentrales en kerncentrales wordt nog steeds energie opgewekt met behulp van stoom.”

“In de praktijkruimte van de opleiding Operationele techniek in Apeldoorn staan verschillende soorten werktuigen waarmee de studenten praktijkervaring opdoen. Maar Aventus beschikt niet over een grote stoomketel. Om de studenten toch het vak stoomtechniek te laten zien en beleven, is de praktijkdag op het stoomgemaal De Tuut georganiseerd. Het is fantastisch om te zien hoe de studenten de theorie in praktijk brengen met deze oude installatie”, aldus Robert Swijtink.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!