Tentoonstelling Tirzo Martha in CODA: ‘Het huis dat nooit af is’

Donderdag 27 augustus 2020

Door Redactie

Zondag 6 september 2020 opent CODA Museum Apeldoorn de tentoonstelling Het huis dat nooit af is van Tirzo Martha (1965), die in augustus 2019 door de jury unaniem gekozen is tot winnaar van de 11e Wilhelminaring. De jury roemt de kunstenaar om zijn veelzijdigheid – Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar – en toont zich  onder de indruk van zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk. Tirzo Martha woont en werkt op Curaçao en heeft daarnaast ook een atelier in Nederland.

De winnaar

De winnaar van de Wilhelminaring krijgt van de gemeente Apeldoorn een opdracht om een kunstwerk te maken dat geplaatst wordt in het Sprengenpark. Tirzo Martha wil dit beeld samen met inwoners van Apeldoorn realiseren. Vooralsnog wordt vastgehouden aan dit plan, al is de vraag op welke termijn dit doorgang kan vinden. Zodra het beeld van Tirzo gerealiseerd is, zal de dichter van de 11e editie, Ester Naomi Perquin, een gedicht schrijven en dit voordragen bij de onthulling.

De ring

De 11e Wilhelminaring is ontworpen door Ted Noten: “Ik was verwonderd dat de naamgeefster Wilhelmina in eerdere ringen niet frequenter gebruikt was, als portret of haar behorende parafernalia. Voor dit ontwerp heb ik gekozen voor de autoband, omdat dit past bij Tirzo’s favoriete beeldtaal.” Hij is blij met het resultaat: “De ring is echt een trofee geworden; ‘hip-hop’ groot en te plaatsen op een marmerblok. Vaak verdwijnen ringen achteloos in laatjes en worden ze vergeten. Dat gaat met deze niet zo snel gebeuren.”

Opening

De opening van de tentoonstelling kent vanwege corona een besloten karakter waarbij het op dit moment zelfs onduidelijk is of Tirzo Martha hierbij aanwezig kan zijn. Er is plek voor slechts 40 genodigden. Zij hebben (via CODA Museum) een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Vanaf 7 september tot en met 6 december is de tentoonstelling te bezoeken in CODA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!