Theater Orpheus roept tickethouders op: bewaar je ticket, geniet later

Donderdag 9 april 2020

Door Redactie

Theater Orpheus

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te
steunen. De sector ontwikkelde in gezamenlijkheid een regeling met ondersteuning van het ministerie van OC&W en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee komt ook duidelijkheid voor de tickethouders van voorstellingen en concerten die bij Theater & Concert Orpheus niet konden en kunnen plaatsvinden in de periode van 12 maart tot minimaal 1 juni 2020.

Het coronavirus, COVID-19, raakt ons allemaal, ook de culturele sector en de sport. Veel voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten worden noodgedwongen verplaatst of afgelast; musea en monumenten sloten hun deuren. Alle podia, festivals en organisatoren slaan de handen ineen en roepen hun bezoekers op om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan: Bewaar je ticket, geniet later.

Passend aanbod

Alle organisaties komen met passende oplossingen voor de houders van tickets, de bezoekers. Voor Orpheus geldt dat zoveel mogelijk wordt gezocht naar nieuwe data voor de voorstellingen die nu geen doorgang kunnen vinden. Het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig voor de nieuwe datum. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een tegoedvoucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten. Zo kunnen bezoekers op een later moment genieten van een vervangende voorstelling.

Orpheus informeert alle ticketkopers persoonlijk over de praktische afhandeling van hun voorstelling en tickets. Ook kunnen ticketkopers ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie. Hiermee steunen zij artiesten, makers en de mensen achter de schermen. Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus: ,,Wij kunnen niet wachten tot we de deuren van ons mooie theater weer mogen openen en ons publiek uit stad en regio weer gastvrij kunnen ontvangen. Ook artiesten willen niets liever dan weer spelen. Het publiek zou hen en ons enorm helpen om het ticket te bewaren en inderdaad op een later moment weer te komen genieten. Fans van het theater kunnen Orpheus overigens ook steunen door Vriend te worden. Je steunt niet alleen het theater, maar profiteert zelf ook van vele extra’s.”

Brede steun

De gezamenlijke regeling heeft de steun van de ACM en van cultuurminister Ingrid van Engelshoven: ,,Ook voor de culturele sector zijn dit uitdagende tijden. We kunnen de theaters, organisatoren, poppodia en musea helpen door naar de voorstellingen te blijven gaan, alleen later wanneer de omstandigheden het toe laten. Evenementen worden nu verplaatst. Bewaar je ticket en blijf van cultuur genieten. En kan je toch niet, vraag dan om een tegoedvoucher. Zo help je de culturele branche overeind te blijven.”

Geniet later

Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hoopt Orpheus dat houders van tickets zodra het weer kan het theater komen bezoeken. Daardoor kan Orpheus de grote financiële klap door de coronacrisis gedeeltelijk opvangen. De regeling geeft de culturele sector lucht en ruimte om te werken aan nieuwe voorstellingen en producties. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze voorstellingen en producties mede mogelijk maken zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele sector.

Mirjam Barendregt: ,,Hello, Dolly en de musical Annie zou Orpheus dit voorjaar respectievelijk 3 en 2 weken presenteren. Alle voorbereidingskosten zijn daarvoor natuurlijk al gemaakt. Ze komen volgend seizoen terug en door je ticket te bewaren, geniet je dan van topvoorstellingen in Orpheus. Maar dit geldt evenzeer voor tal van kleinere voorstellingen en concerten. In totaal gaat het bij Orpheus over bijna 150 voorstellingen en concerten.”

Orpheus heeft er uiteraard begrip voor als houders van tickets om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De
wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de ‘Regeling ticketgelden coronacrisis’ en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.

Meer informatie

Alle informatie over ‘Bewaar je ticket, geniet later’ kun je vinden op bewaarjeticket.nl en voor Engelstaligen op saveyourticket.nl. Op www.orpheus.nl/vrienden lees je hoe je Orpheus op deze speciale manier steunt en wat voor voordelen Vriend van Orpheus zijn biedt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!