Theaterplezier in ’t Cafeetje van Marja

Dinsdag 9 juni 2015

Door Eefke Duin

Gisteravond was het dan zover: de eerste P.I.T.S-TOP in Apeldoorn. Hoewel ik ‘al’ twee jaar aan improvisatietheater doe en vorige week nog genoot van onze eigen eindpresentatie, deden de zenuwen mij aan het eind van de middag toch wat mopperen (sorry meisjes en lief!). Het klinkt misschien een beetje gek voor iemand die theater speelt, maar ik houd gewoon niet zo van grote onbekende groepen. Maar hé! Stap uit die comfortzone en er gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Die van improvisatietheater bijvoorbeeld!

Even een heel korte uitleg: improvisatietheater is theater waarbij de spelers… improviseren! Niets van wat er op het podium te zien is, is van te voren bedacht of in elkaar gezet. Misschien kennen jullie het wel een beetje van bijvoorbeeld ‘de Lama’s’, ‘de grote improvisatieshow’ of ‘de vloer op’. Veel improvisatietheater wordt gespeeld in zogenaamde theatersportwedstrijden, waarbij teams elkaar uitdagen door verschillende games te spelen. De ‘draaideur’ en de ‘Cluedo’ zijn bijvoorbeeld bekende games uit de shows van de Lama’s.

Maar terug naar P.I.T.S.-TOP Apeldoorn…

Eenmaal bij ’t Cafeetje van Marja was het ontvangst zo hartelijk dat de zenuwen als sneeuw voor de zon verdwenen. Het animo was eigenlijk best ok voor een eerste keer. Er waren ruim 20 ‘spelers’ en zelfs publiek, waardoor ’t Cafeetje goed was gevuld. En helemaal fijn, al tijdens de zonnige warming-up in de tuin bleek dat ik niet de enige was met zenuwen.

Na die warming-up – die eigenlijk een verkapte kennismaking was met de andere spelers – kon rond half acht de show echt beginnen. Maar ja, hoe doe je dat improvisatiegames spelen zonder wedstrijdelement of vaste teams? De organisatie had hier gelukkig goed over nagedacht: Zo werd de avond in goede banen geleid door showmaster Bas, er was een spelersbank voor de acteurs die speelden én een reservebank: voor de spelers die graag de volgende game wilden spelen.

Een uitstekende basis voor een avond vol theaterplezier, zo bleek. Want of er nu ervaren acteurs of blozende beginnelingen het podium betraden. Of de spelers elkaar al kenden of nog nooit een woord hadden gewisseld: er werd met overgave gespeeld. Veel gelachen, heel zuiver en vreselijk vals gezongen. Niet gek, want improviseren is heerlijk ongedeerd gek doen. Uit je comfortzone stappen. Nieuwe werelden ontdekken en bizarre verhaaltjes tot leven brengen. Kortom, gewoon hartstikke leuk! Net als de eerste P.I.T.S-TOP van Apeldoorn, gisteravond.

Ik ben er een volgende keer zeker weer bij. Jij ook? Houdt dan de facebookpagina in de gaten voor de eerste volgende P.I.T.S.-TOP. Kun je niet zo lang wachten, dan kun je ook eens aankloppen bij een van de twee Apeldoornse improvisatiegroepen: Aangeschoten Wild of Effe Belle. Of je komt gewoon gezellig volgend seizoen met mij meespelen bij Markant.

Nog niet voldoende geprikkeld? Misschien dat de foto’s bovenaan de blog je kunnen inspireren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!