Help de bevolking van Oekraïne

Threesome jazz is Awesome Jazz

Woensdag 5 februari 2014

Door Bart Lauw

Video: Peter Vroon

Vorige week was ik bij Orpheus om te genieten van de theatershow van De Dijk en ik kwam daar in gesprek met iemand uit Amsterdam. Hij durfde te beweren dat Apeldoorn het muzikaal moest hebben van optredens als die avond en zelf een muzikaal ingeslapen dorp is. Hij had geen enkele Apeldoornse binding, dus waar de beste man het vandaan had is mij onbekend. Ik voelde een vorm van irritatie opborrelen. Zelden heb ik zo’n onzin gehoord. Apeldoorn heeft muzikaal zóveel goeds te bieden.

Mijn bovenstaande conclusie baseer ik o.a. op de vele optredens die ik zie in onze mooie gemeente. Het moge bij velen bekend zijn dat ik regelmatig jams organiseer, alwaar vele Apeldoornse muzikanten acte de présence geven en elke keer weer verwonder ik mij over zo veel kwaliteit en mooie muzikale samenwerkingen. Maar ook werd ik van de week bevestigd in de juistheid van mijn constatering na het zien, en horen, van het Apeldoornse trio Threesome Jazz in Artcafé Sam Sam. Prachtig en sfeervol!

Threesome Jazz bestaat uit gitarist Lex Kemper. Deze immer bescheiden, goedlachse gitarist is een echte alleskunner. Hij speelt de gipsymuziek net zo eenvoudig als jazzmuziek. Zijn eigen cd Lexolo klinkt goed in het gehoor en zo is het ook genieten van zijn gitaarklanken bij Threesome Jazz. Contrabassist van het trio is Martin van Delden. Martin heeft veel ervaring, nationaal en internationaal en weet precies hoe hij het heerlijke Jazzy geluid uit de bas moet krijgen. Spil van het trio is Benjamin Kuijpers. Wie hem in het Apeldoornsche niet kent heeft echt onder een steen gelegen. Begenadigd saxofonist en dito zanger. Met een project als Fuse wist hij de rockliefhebbers tot zich te binden. Met Match speelt hij met vriend, en indrukwekkend gitarist, Mark Beumers regelmatig in Apeldoorn of op Bonaire, met Sax with the DJ weet Benjamin immer zijn saxofoon in een intieme omstrengeling met de klanken van een DJ te brengen. Die muzikale tête-a-tête is zelfs op Dubai niet onopgemerkt gebleven. Maar je kan zien dat de frontman helemaal in zijn element is bij de jazzklanken. Jazz is passie en emotie en dat hoor je terug bij Threesome Jazz. Sluit je ogen en je hoort een jonge versie van crooner Frank Sinatra, maar twintig minuten later denk je dat er een tweede Ray Charles is herrezen. Schrijver dezes mag zich een behoorlijke jazzkenner noemen en hij luistert er ook meer dan regelmatig naar en dit Apeldoorns trio maakt echt indruk.

Hoogtepunt van de avond was het nummer ´´One for my baby´´ van Ol´ Blue eyes, Frank ´´the Voice´´ Sinatra. Ik sloot mijn ogen en zat in gedachten in een echte jazzclub in Harlem of New Orleans. Toen ik vijf minuten later mijn ogen opende, met goosebumps op mijn armen, kreeg ik een gevoel van trots dat ook in Apeldoorn van deze muziek genoten kon worden door een puur Apeldoorns trio. Ik kreeg ook meteen een visioen. Breng Harlem of New Orleans naar Apeldoorn. Ik zag voor me dat het leegstaande van Kinsbergencafé zou transformeren tot een tweede Cotton Club. Zou dit visioen blijven bij ”Dreams to remember” of kunnen we er binnenkort écht ”One for my baby and one for the road” nuttigen. Welke ondernemer durft?

En het concert van de Dijk in Orpheus? Ja, óók dat was fantastisch. Dáárin had de Mokummer bij dat concert wél gelijk. Zelfs twee nummers waren verrassend jazzy gearrangeerd, dus ja, ook van die avond kan je op Apeldoorn Direct een recensie verwachten binnenkort. Maar voor nu; Keep the Jazz alive, want Threesome Jazz is Awesome Jazz!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?