Toneel voor blinden, kan dat?

Zondag 18 februari 2018

Door Roelof Rump

De toneelvoorstelling Harrie & Eva in Orpheus, één uur voor het officiële begin, artiesten en begeleiders staan klaar voor een introductie voor blinden en slechtzienden. Hoe het werkt? Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen de blinde en slechtziende bezoekers per e-mail informatie over het verhaal, de spelers, kostuums en het decor. Om het voor iedereen toegankelijk te maken ook de digitale tekst en een gesproken audio.

Een uur voor de voorstelling is er een kennismaking tussen de artiesten en de blinden of slechtzienden. De artiesten geven aan welke rol men speelt. Daarna gaan de bezoekers het toneel op. Het speelvlak is zo maximaal mogelijk verlicht. De bezoekers krijgen uitleg wat er allemaal op het toneel staat, men kan bijvoorbeeld de palmbomen voelen en de kostuums, bij alles volgt een uitgebreide uitleg. Wil men het gezicht van een artiest voelen? Geen probleem.

Vooraf aan het officiële begin van de voorstelling zitten de blinden en slechtzienden op de eerste rij met een koptelefoon op. De blindentolk doet tijdens de voorstelling live verslag van alles wat er te zien is.
Over de blindentolk: Voor elke voorstelling of evenement bereiden de blindentolken zich grondig voor. Op basis van het scenario en beelden van de voorstelling stellen zij een script op, zodat live optimaal gebruik kan worden gemaakt van pauzes en stiltes om de visuele aspecten te vertellen.

Deze voorstellingen worden mogelijk gemaakt door de Stichting Komt het Zien!. Deze stichting maakt sinds 2014 met live audiodescriptie en blindentolken theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Reacties van bezoekers eerdere voorstellingen (Bron Stichting Komt het Zien!):

‘Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien!’

‘De blindentolken hebben even hun ogen aan mij ‘geleend’ en me laten beleven wat er gebeurde. Geweldig!’

‘Het was fantastisch om te horen wat je anders mist.’

‘Het was ongekend bijzonder om samen met de rest van het publiek dezelfde voorstelling mee te maken. Om als één man te lachen, te klappen, oeh’s en aah’s uit te stoten en de adem in te houden. Ik voelde mij volstrekt gelijkwaardig aan de overige bezoekers. Een unicum!’

‘Ik heb mij even echt gelukkig gevoeld.’

‘Na afloop besefte ik dat ik voor het eerst had gezien wat ik al die jaren gemist had. Leve de vertellers van de audiodescriptie! Ik heb me niet blind gevoeld of voorzien van een aanpassing. Volgende shows voorzien van audiodescriptie ben ik er zeker weer bij!’

‘Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen ‘zien’.’

Schouwburg Orpheus: Complimenten dat u dit mogelijk maakt. Dank voor de empathie met de gehandicapte medemens.

En voor de visueel beperkten: Op 18 en 22 april zijn er voorstellingen in Theater Orpheus die ook te volgen zijn voor deze doelgroep. Kom dan luisteren naar “Fiddler on the Roof”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!