Tosca een opera met een fatale afloop

Woensdag 7 november 2018

Door Ben Eggermont

Orpheus

Een goedgevulde Hanoszaal in Theater Orpheus was gisteravond (6 november) het podium voor de opera Tosca van Giacoma Puccini uitgevoerd de Staatsopera van Tatarstan. Een gezelschap dat zijn sporen al ruim heeft verdiend en Orpheus al vele malen heeft aangedaan.

Tosca, het meesterwerk over jaloezie en wraakzucht, met een gecompliceerde driehoeksverhouding en de beroemde sprong van de Engelenburcht. De opera is gebaseerd op het toneelstuk ‘La Tosca’ van de Fransman Victorien Sardou. Tosca een groot drama met personages die echt tot leven kwamen, de gevierde zangeres Floria Tosca, de hopeloos verliefde kunstschilder Cavaradossi, de sardonische, meedogenloze Scarpia met zijn rechterhand Spoletta. In twee uur tijd voltrekt zich het drama waarin er uiteindelijk alleen maar verliezers zijn.

Het publiek genoot van een meeslepend drama in een traditioneel uitgevoerd en aansprekend decor. Het orkest onder leiding van de Bulgaarse dirigent Stefan Linev stelde zich volledig in dienst van het drama en wist daarin de juiste balans te bewaren.

Na het dramatische slot waarin Cavaradossi, vertolkt door Akhmed Agadi en Floria Tosca, briljante rol van Zoya Tsererina het doek valt, geeft het publiek zijn waardering in een ruimhartig applaus. Hierbij kregen Ahkmed en Zoya de meeste waardering.

Overigens blijft het bijzonder dat meer dan 100 jaar na de eerste opvoering op 14 januari 1900 een opera gebaseerd op een middelmatig boek van een Franse schrijver nog een behoorlijk groot publiek weet te trekken.

Tosca, Staatsopera van Tatarstan, Orpheus Hanoszaal, 6 november, zie de link voor de volledige speellijst

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!