Van liefde tot moord bij Hotel Stories

Vrijdag 1 juni 2012

Door Nataliefde

Natalie Polman & Sushilla Kouwen | Gerhard Witteveen Fotografie

Gistermiddag is de nieuwe expositie Hotel Stories geopend in het CODA Museum. Voor Hotel Stories werkte CODA samen met studenten van verschillende opleidingen van Saxion, omdat de Hogere Hotelopleiding in Apeldoorn dit jaar tien jaar bestaat. Wethouder van Onderwijs Johan Kruithof, die de tentoonstelling opende, noemde CODA en de Hospitality Business School, zoals de Hogere Hotelschool officieel heet, twee parels die met elkaar samenwerken en stelde dat de hotelschool het gezicht van Apeldoorn is. CODA-directrice Carin Reinders drukte de aanwezigen vooral op het hart de verhalencollectie zelf aan te vullen op de website hotelstories.nl.

Chelsea Hotel
Fotograaf Linda Troeller uit Amerika was bij de opening aanwezig om te vertellen over haar avonturen in het beroemde Chelsea Hotel in New York, waar ze jarenlang woonde, fotografeerde en waar ze op haar plekje zat, aangezien het hotel jarenlang werd wordt bevolkt door andere kunstenaars én rocksterren, zoals Jimi Hendrix, Bob Dylan en Patti Smith. Spottend vertelt ze dat de hotels van tegenwoordig ‘boutique hotels’ zijn, waarmee ze bedoelt dat de meeste hotels tegenwoordig van alle gemakken zijn voorzien en steeds luxueuzer worden. “There’s nothing wrong with that, it is the future of hotels. But the Chelsea Hotel was the place of the real community feeling, the parties and being together. The thing people now look for on Facebook”. Het was niet alleen maar feest in het hotel: in 1978 werd de Nancy Spungen, de vriendin van Sex Pistols-bassist Sid Vicious dood gevonden in de badkamer van kamer 100.

Liefde, vrede en vreugde
Maar er is meer dan alleen moord en doodslag. Japanse Love Hotels, het slechtste hotel van de wereld en de beroemde fotoshoot van Beatles-zanger en gitarist John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in het Hilton Hotel zijn slechts enkele voorbeelden. Fotograaf Nico Koster, die hun vredesprotest in zwart-wit vastlegde voor De Telegraaf, raakte de negatieven van deze fotoshoot kwijt. Pas in 2009 vond zijn dochter ze terug en nu hangen de bekende foto’s in CODA. Over The Beatles gesproken, het beroemde nummer ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ heeft vier ontwerpteams geïnspireerd een hotelkamer te ontwerpen die bovenop gebouwen geplaatst worden. Kennismaken met project ‘Lucy in the Sky’, dat in 2013 in het echt gerealiseerd zal worden, kan dus ook.

Nieuwsgierig geworden naar wat CODA nog meer voor hotelgeheimen herbergt? Kom naar CODA en lees, zie en beleef hotels. De tentoonstelling loopt nog tot 23 september.

Meer informatie is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/hotelstories.

Foto 1, 2, 4, 5, 6 door Natalie Polman/ Foto 3 door Sushilla Kouwen | Gerhard Witteveen Fotografie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!