Vegavrijdag beleefd succesvol eerste jaar

Woensdag 17 december 2014

Door Redactie

Vier vegetariërs in Apeldoorn waren ontevreden over het vega-aanbod in Apeldoornse restaurant. Daarom schreven ze alle restaurants in Apeldoorn en omgeving aan om hen eens echt met kwaliteit te verrassen en dit te blijven doen met een extraatje op vrijdag. In ruil daarvoor zouden zij ervoor zorgen dat het restaurant vol kwam te zitten tijdens een startavond met allemaal gasten die vegetarisch of veganistisch wilden eten.

Een jaar later blijkt het veel groter uit te pakken dan van tevoren verwacht. Restaurants staan in de rij om mee te doen en bieden kwalitatief goede en bijzondere menu’s. Elke maand mag er een nieuw restaurant starten en wordt er een startavond voor gasten georganiseerd. Zowel restaurants als gasten, waaronder de burgemeester, zijn enthousiast te zijn over de Vegavrijdag. Tijdens een startavond zijn er gastsprekers, die belangeloos meewerken, zoals vertellers van het Vertelgenootschap, maar ook bekende namen als Yvonne Kroonenberg en Andrea van Pol. Ook kwamen er sponsoren bij, waaronder Ekoplaza en het Kaaslokaal, die met strippenkaarten en goodiebags gasten verleiden om vaker te komen. Wegens dit daverende succes gaat de werkgroep nog een tijdje door.

Winnifred den Breeje, Peter Gootjes, Nathalie Hoogstraten en Maaike Moulijn vinden het belangrijk dat er meer aandacht is voor vegetarisch en veganistisch eten om verschillende redenen. De bekendste is vanwege het dierenwelzijn, maar ook voor een eerlijkere voedselverdeling (minder honger), gezondere leefstijl en een beter milieu. Als iedereen één dag geen vlees zou eten dan zouden alle klimaatdoelstellingen van 2020 in één keer zijn gehaald . Zaken die juist tijdens de kerstdagen en het nieuwe jaar voor veel mensen belangrijk zijn. Maaike Moulijn: “Wij proberen deze thema’s op een gezellige, inspirerende en lekkere manier onder de aandacht te brengen. Tot nu toe lukt dat goed, gezien de reacties van de gasten en het feit dat velen regelmatig terugkeren bij startavonden.”

 

Wat vind jij van VegaVrijdag?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!