Veluws College Mheenpark is officiële Elos-school

Donderdag 10 juli 2014

Door Redactie

© Veluws College Mheenpark

Grenzen verleggen, andere culturen ontdekken en veel aandacht voor vreemde talen. Het Veluws College Mheenpark heeft internationalisering al lange tijd hoog in het vaandel staan. De school start het schooljaar 2014/2015 als officiële Elos-school en is daarmee de enige school in de regio Apeldoorn.
 

Voorbereiden op een internationale omgeving

Eind 2004 is in Nederland het Elos-onderwijsconcept van start gegaan. Dit concept biedt scholen en leerlingen een goed gefundeerde en gestructureerde mogelijkheid om op onderscheidende wijze vorm te geven aan internationalisering. Er zijn inmiddels veertig scholen in Nederland die zich officiële Elos-school mogen noemen, waaronder nu ook het Veluws College Mheenpark. “Met de komst van moderne communicatiemiddelen vervagen grenzen meer en meer. Als Veluws College Mheenpark willen we onze leerlingen voorbereiden op het werken in een internationale omgeving en op het leven in een internationale samenleving”, vertelt René de Jonge, directeur van de Apeldoornse school. Dat doet de school al meerdere jaren op verschillende manieren, bijvoorbeeld met excursies, een reisbeurs en VWO+International. “Onze leerlingen werken aan projecten over de Tweede Wereldoorlog samen met Franse scholen in Normandië. We doen vaak mee aan internationale Comenius-projecten. In februari hebben onze leerlingen nog samen met 30 leerlingen uit vijf Europese landen een duurzame modeshow verzorgd”, licht De Jonge toe. “We doen al heel veel, maar de komende jaren gaan we internationalisering nog verder uitbouwen voor alle leerlingen.”
 

Engels op maat

Om beter in te springen op verschillen tussen leerlingen zal het Veluws College Mheenpark komend schooljaar starten met Engels op maat. Steeds meer basisscholen bieden Engels vanaf groep één aan. Leerlingen sluiten hun basisschooltijd dan vaak af met een officieel Anglia-examen. Maar als ze naar het voortgezet onderwijs gaan, starten ze op hetzelfde niveau als klasgenoten die veel minder ver met Engels zijn. “Dat werkt niet bepaald motiverend; een deel van de leerlingen herhaalt de lesstof van de basisschool”, licht De Jonge toe. Het Veluws College Mheenpark gaat dat ondervangen door Engels op verschillende niveaus aan te bieden. Bovendien wordt alle leerlingen in de toekomst de gelegenheid geboden om voor één of meer talen een internationaal erkend taalcertificaat te behalen.
 

Elos-certificering

De Elos-certificering is belangrijk voor het Veluws College Mheenpark. “Het is een officiële bevestiging dat we een goede basis hebben voor internationaal georiënteerd onderwijs. Toen we ons afgelopen jaar aanmeldden bij Elos hebben we gesprekken gevoerd met het Europees platform. We bleken al te voldoen aan veel voorwaarden.”, zegt De Jonge. “De komende jaren gaan we internationalisering versterken. Nu we aangesloten zijn bij het Elos-netwerk kunnen we ons laten inspireren door andere scholen en ook onze kennis doorgeven aan hen.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?