Help de bevolking van Oekraïne

Vernieuwing en zomerweer zorgen voor drukbezocht Lumido 2018

Zondag 19 augustus 2018

Door Stéphanie Berris

De laatste avond zit er alweer op voor Apeldoorns meest sprookjesachtige zomertraditie: Lumido. De afgelopen maand stond Park Berg & Bos weer elke vrijdag- en zaterdagavond in het teken van het licht- en muziekspektakel. Wie denkt dat Lumido na al die jaren nog uitsluitend toeristen trekt, vergist zich. Elk jaar bezoekt ook een groot aantal Apeldoorners het feeëriek verlichte parkevenement – soms voor het eerst, vaak als een jaarlijks terugkerend avondje uit. Hoofd organisatie Bernard ’t Jong schat het aandeel Apeldoorners op ca. 40%.

Het is alweer de 7e editie van Lumido sinds haar comeback in 2012 (Lumido bestond daarvoor al van 1953 tot 2003). Het geheel op  vrijwilligers draaiende spektakel trakteert elk jaar duizenden bezoekers op een bijzondere ervaring. Romantische zielen wandelen door het sfeervol verlichte park of laten zich rondvaren in een gondel, kinderen kijken met open mond naar de gekleurde fonteinen en gaan op de foto met één van de sprookjesachtige figuren. Veel mensen zoeken direct een vaste plek rond de bosvijver om optimaal te kunnen genieten van de licht-, water- en muziekshows.

Vernieuwend Lumido

Lumido 2018 was ‘Anders dan Anders’, zo vermeldde de website van het evenement. Bernard: „Omdat we merkten dat vooral mensen met kinderen al vroeg kwamen en dan lang moesten wachten tot het donker was, startten we sinds dit jaar met een kindervoorstelling. Bovendien hebben we een nieuwe laserinstallatie, en zijn voor het eerst alle lampen in het park via de computer apart te sturen en van kleur te veranderen.” Midden in zijn verhaal valt hij even stil, als vanuit de vijver vuur omhoog spuit. Zijn ogen glinsteren als hij verdergaat: „de mensen roepen ‘ooooh’… – ja, die vlammenwerpers, die zijn óók nieuw!” Hij geniet zichtbaar.

Kindershow

Als een klein meisje op de foto wil met een middeleeuws geklede man en een prinses, blijken zij helemaal niet bij Lumido te horen. Het excentrieke echtpaar uit Den Haag, dat jaarlijks minstens 4 avonden naar Apeldoorn reist om Lumido te bezoeken, geniet ervan zich te verkleden en zo deel uit te maken van het sprookje. Maar op de foto willen ze liever niet. „Dat levert vaak ook negatieve reacties op. Maar bij Lumido voelen we ons welkom.” Wie ook even deel uitmaakt van het sprookje, is Sophia van 6 jaar, voor het eerst bij Lumido. Tijdens de nieuwe kindershow “De Schat van Leopold Umido” duiken 2 acteurs plotseling naast haar op en vragen haar hulp bij het vinden van de schat. Het meisje aarzelt geen moment en glundert van trots als de show is afgelopen.

Vandalisme

Minder blijdschap was er voor de organisatie na het ontdekken van een reeks vernielingen in het park. Vandalen zagen ’s nachts kans om onder andere 5 van de ‘paddenstoellantaarns’ die de wandelpaden verlichten, uit de grond te trekken. Het team van ca. 30 vrijwilligers maakt zich boos over de moedwillige en grove vernieling en besluit afgelopen vrijdag, 17 augustus, camerabeelden van de schade op Facebook te delen. De daders meldden zich natuurlijk niet, maar het bericht werd binnen enkele uren massaal gedeeld en er kwamen honderden  verbijsterde en verontwaardigde reacties.

Zwoele zomeravonden

Afgezien van dit incident kijkt de organisatie terug op een succesvol Lumido-seizoen. De warme zomer zorgde voor zwoele avonden, perfect voor het openluchtevenement. Of dit concreet effect had op de bezoekersaantallen? Organisator Bernard: „Absoluut! Het weer is ontzettend bepalend voor het slagen van Lumido. In 2017 hebben we véél minder bezoekers gehad doordat de weersvoorspellingen niet goed waren. Als er mogelijk regen verwacht wordt, blijven mensen weg. Ook al is het dan vervolgens de hele avond droog. Dan baal je enorm. Dit jaar was het weer natuurlijk fantastisch. Dat merken we; we hebben weer beduidend meer bezoekers mogen ontvangen. En dat terwijl we dit jaar de periode van 10 weken naar 6 weken hebben verkort. Dankzij de warme zomer pakte dat dit jaar uitstekend uit.”

Lumido in 2019

Op de vraag of het team al bezig is met Lumido 2019, antwoordt hij lachend dat er zeker al veel wensen en ideeën zijn. Natuurlijk zal er weer gezocht worden naar nog mooiere lasereffecten, en als er nog zo’n mooie zomer voorspeld wordt, overweegt de organisatie de openstelling uit te breiden naar 3 avonden per week. Hoewel de avonden al kil waren, werd dit laatste weekend toch het drukst bezochte van dit seizoen. Ruim 1200 bezoekers genoten zaterdagavond van de laatste lichtshows van Lumido 2018.

Wie het dit jaar gemist heeft, zal moeten wachten tot de zomer van 2019. Dan staan alle vrijwilligers weer klaar voor een nieuwe editie van ‘het meest besproken sprookje van Apeldoorn’.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Lumido Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?