Help de bevolking van Oekraïne

[video] Apeldoorn brengt gevels binnenstad terug naar hun oorspronkelijke staat

Maandag 8 december 2014

Door Redactie

In de binnenstad van Apeldoorn worden momenteel een aantal gevels teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. De gemeente Apeldoorn heeft hiervoor een speciale subsidiepot beschikbaar gesteld.

Apeldoorn maakte rond 1900 een enorme groeispurt door. Dit leidde tot een volledige transformatie van de dorpskern naar een echt winkelhart. De vele nieuwe panden werden uitgevoerd in de vormentaal van de jugendstil. Veel daarvan is nog aanwezig, zij het verborgen achter later aangebrachte betimmeringen en luifels.

De brand die juli 2012 in de panden Hoofdstraat 154-156-158 heeft gewoed leidde tot de noodzaak van een volledige renovatie. Daarbij heeft de eigenaresse van 154 er in overleg met de SAM voor gekozen een nieuwe winkelpui naar oud voorbeeld te plaatsen. Ook werden hardstenen elementen hersteld en aangevuld. De eigenaren van 156 hebben dit goede voorbeeld gevolgd en het is de verwachting dat ook 158 een identieke aanpak zal krijgen.

Historisch arrangement

Meer interesse in de historie van onze binnenstad? Het ‘historisch arrangement’ van CODA en het Apeldoornse Gidsen Collectief geeft iedere derde zondag van de maand een blik op de geschiedenis. Meer informatie kunt u lezen op de website van geheugen van Apeldoorn.

 

Bron: Apeldoorn Actueel / Huub Thomas (De Stichting Apeldoornse Monumenten)

Moet Apeldoorn de gevels in hun oorspronkelijk staat terugbrengen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?