[VIDEO] Laatste Freedom in Music Jamsessie in het Bluescafé

Dinsdag 10 december 2019

Door William Lindner

De unieke jongeren jamsessie Freedom in Music in het Bluescafé stopt ermee na 7 jaar. Donderdag 12 december is de laatste jongeren jamsessie Freedom in Music.

In 2013, toen als jongerenwerker bij het CJA te Apeldoorn, begon Henk van Glabbeek de jongeren jamsessie in het Bluescafé te Apeldoorn. Later zette hij deze activiteit voort onder vleugels van Gigant. Henk Glabbeek: ,,Jan Kerseboom was gelijk enthousiast toen hij hoorde dat er een jam werd gestart voor jongeren tussen de 8 en 25 jaar. Het Bluescafé faciliteerde de Freedom in Music jam met een podium en apparatuur. Vanaf de start van de Freedom in Music jam kwamen de jongeren hun eerste stappen maken op het podium in de muziek. Velen groeide letterlijk en figuurlijk door de jaren heen in de muziek. Letterlijk, we zagen ze groter worden en hoorden dat ze de baard in de keel kregen. Figuurlijk, hoorden we ze steeds beter gaan spelen. Sommige begonnen met voorzichtig een paar akkoorden spelen en eindigde met het spelen van lange gitaarsolo’s.”

Hij vervolgt: ,,Er was altijd een gemoedelijke sfeer tijdens de jamsessies. Ik zorgde ervoor dat iedereen een plekje vond tijdens de jam door de drempel laag te houden. De meer ervaren jonge muzikanten leerde de nieuwkomers nieuwe vaardigheden en al doende ontstonden er vriendschappen en af en toe bandjes. Vaak kwamen de ouders mee naar het Bluescafé en genoten vol trots van de kids”, weet Henk nog. ,,Toen eind 2018 het aantal jongeren die de jam bezochten begon af te lopen werd ervoor gekozen om de jam nog een kans te geven bij de Apeldoornse Popschool van Maurits de Weerd, sinds jaren was APS hofleverancier van veel van de jongeren die kwamen jammen. Helaas pakte de jam ook hier niet echt meer op, op een handvol erg enthousiaste jongeren na.”

Naast jamsessies werden er ook studiosessies georganiseerd in de Gigant Newstreet Studio. Als je op YouTube zoekt onder Gigant Newstreet Studio vind je een aantal opnames die daar zijn gemaakt. ,,Mijn mooie herinneringen zijn niet te tellen”, zegt hij. ,,Zoveel jongeren die ik geïnspireerd heb horen jammen en zoveel ontmoetingen en trotse ouders. Wat ook bijzonder was in het Bluescafé dat er regelmatig volwassenen spontaan mee jamde en er zo ook bruggen werden gebouwd tussen jong en oud. Zo nu en dan nodigde ik een van mijn bevriende muzikanten uit van de stichting One World Jam om met hun wereldmuziek en exotische instrumenten de jongeren muzikaal mee te nemen naar verre oorden zoals Afrika of het Midden-Oosten.”

Jan Kerseboom vond het allemaal prachtig, lacht Henk. ,,Hij had alleen moeite met dubbele bass-pedalen voor de drums en veel te harde heavy metal. Een paar nummers was oke. Daarna greep hij in en moest het echt weer een beetje zachter zodat de caféklanten weer met elkaar konden kletsen zonder zich schor te schreeuwen en met een gehoorbeschadiging weg te gaan. Voor ons was hij ome Jan en soms een ouwe brombeer. Maar we hebben ons altijd super welkom gevoeld in het Bluescafé.”

Henk meldt dat zijn dank uitgaat naar Jan Kerseboom. ,,En uiteraard ook naar zijn crew van geluidsmannen die er altijd waren om het geluid te verzorgen. Een paar namen die bij mij naar boven komen zijn Nico, Ray, Alain, Martin en Hans. Verder wil ik ook mijn dank uitspreken naar al die jonge muzikanten die deze jam ook door de jaren heen hebben mogelijk gemaakt. Verder nog een speciale dank aan Robin Hoefnagel, veel te jong gestorven, die met al zijn talent en enthousiasme er jaren bij was en veel van ons inspireerde.”

Donderdagavond 12-12-2019 is de laatste Freedom in Music Jamsessie in het Bluescafé vanaf 19.30 uur. Vrije toegang.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!