[video] Visuele impressie van nieuwbouw Saxion in de Nettenfabriek

Donderdag 11 december 2014

Door Redactie

Saxion gaat op de plek van de huidige Nettenfabriek haar twee Apeldoornse opleidingen huisvesten. Het kantoorpand van de Nettenfabriek aan de Spoorstraat wordt verbouwd en op de plaats waar nu een deel van de fabriek staat, wordt nieuwbouw gerealiseerd. De opleidingen Hoger Hotelonderwijs en Security Management verhuizen op zijn vroegst in september 2016 naar hun nieuwe onderkomen.

Op dit moment maken de twee opleidingen gebruik van twee locaties: de oude Mulo-school aan de Kerklaan en een verdieping in een vleugel van het Coda-gebouw aan de Vosselmanstraat. Deze locaties voldoen niet meer aan de wensen en eisen die Saxion stelt aan haar locaties voor onderwijs en onderzoek. De komende jaren wordt een groei verwacht van de opleiding Security Management. Dit betekent dat de huidige locaties op middellange termijn niet voldoende ruimte bieden. Daarnaast biedt één locatie organisatorisch voordelen boven twee, bovendien is het voor de studenten praktischer omdat zij zich niet meer hoeven te verplaatsen tussen twee locaties. Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion: “De nieuwbouw biedt de mogelijkheid om de voor Saxion meest wenselijke onderwijs- en onderzoeksomgeving en ruimten te creëren. Daarmee biedt Saxion studenten en medewerkers een huisvesting aan waarin ze optimaal kunnen presteren”.

Plannen voor gebouw en omgeving
Saxion heeft in nauw overleg met de gemeente Apeldoorn en met woonbedrijf Ieder1/ Ontwikkelmaatschappij Apeldoorn [OMA], eigenaar van het pand, een aanzet gemaakt voor plannen voor gebouw en omgeving. Hierin wordt de toeloop van station naar Saxion goed geregeld en wordt de parkeerplaats voor de stadsbussen aangepast. Zo ontstaat een prettige buitenruimte voor studenten. Alles past binnen de aanvraag voor een nieuw bestemmingsplan.

Groen licht
Nadat de behoefte aan een nieuwe leslocatie in Apeldoorn werd vastgesteld is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Dit onderzoek wees uit dat de ver- en nieuwbouw van de Nettenfabriek het beste aansluit bij de visie van zowel Saxion als de gemeente Apeldoorn. Er is onder meer gekeken naar de ligging, de financiën en planning. Dinsdag 10 december besloten Provinciale Staten van Gelderland dat de provincie het project subsidie verstrekt. Het College van Bestuur van Saxion nam daarna het besluit voor de her- en nieuwbouw. Hiermee zijn procedures en besluitvorming afgerond en kan in januari 2014 gestart worden met het ontwerp voor de ver- en nieuwbouw. Daarna kan de verbouwing van het kantoor starten en wordt de fabriek gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!