Vijver Sprengenpark krijgt beeld in kader oeuvreprijs Wilhelminaring 

Vrijdag 2 juni 2017

Door David Levie

David Levie - Corrie van der Veen en Heidi van den Berg

Apeldoorn is op 2 juli een beeld rijker. Op die datum is de onthulling van het werk van Auke de Vries in opdracht van de gemeente Apeldoorn. De Vries was in 2015 de winnaar van de Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een Nederlandse beeldhouwer. Tegen een vergoeding van 50.000 euro krijgt de winnende kunstenaar de opdracht om een beeld te maken dat in het Sprengenpark wordt geplaatst.

Nu duurt het doorgaans een jaar of twee voordat het beeld er daadwerkelijk komt. Aangezien ook het Waterschap bij het verstrekken van vergunningen is betrokken gaat er nogal wat tijd overheen.

Hufterproof

Maar op 2 juli gaat het tegen de klok van 16 uur daadwerkelijk gebeuren: de onthulling van een beeld van Auke de Vries. De Vries heeft een beeld gemaakt dat in de vijver van het park een plek zal krijgen.  Een stevig werk dat het predicaat hufterproof meekrijgt. Beelden in de openbare ruimte in Apeldoorn hebben het niet makkelijk. Apeldoorner Hanspeter Nagtegaal weet daar inmiddels alles van. Tot drie drie keer toe werd een beeld van hem vernield en niet voor niets staan twee beelden van Ossip Zadkine (Orpheus en de Drie Gratiën) of binnen of achter een hek.

Hoe anders is het met een mogelijk beeld van Hans van Houwelingen die in 2013 (!!!) de Wilhelminaring won. Dat is nog lang niet in zicht al waagt cultuurwethouder Detlev Cziesso nog deze zomer een poging om met de kunstenaar in gesprek te gaan en hem tot enige ’spoed’ te manen. ,,Het is bekend dat Van Houwelingen vanwege zijn conceptuele werk wat langer de tijd nodig heeft’’, legt Corrie van der Veen, de voorzitter van de Wilhelminaring met gevoel voor understatement uit.

Op 23 september krijgt Eja Siepman Van den Berg de Wilhelminaring in CODA uitgereikt. Volgens de bestuursleden Corrie van der Veen en Heidi van den Brink maakt de kersverse winnares er wel snel werk van. Ze heeft in Italië de steensoort al uitgezocht. En dat voor een werk van 50.000 euro.

Dat is veel geld, maar voor een gezichtsbepalend beeld met allure gelden in de (inter)nationale kunstwereld geheel andere bedragen. Daarom is het ook tijd dat Apeldoorn, wil het serieus worden genomen in 2019 en de daarop volgende jaren nu al gaat denken aan twee mogelijkheden: of stoppen met de opdracht of het budget minimaal te verdubbelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!