Voormalig voorzitter: gemeente doet Kanaalconcerten de das om

Donderdag 27 februari 2020

Door Redactie

Archief | Gerard Oltmans

Het nieuws ging begin deze week als een lopend vuurtje door de stad: de Kanaalconcerten houden op te bestaan. Nooit meer op een picknickkleedje kijken en luisteren naar optredens aan de overkant van het kanaal. Apeldoorn Direct sprak met Bert Huiskamp, tot vorig jaar de voorzitter van het evenement. Bert is op z’n zachts gezegd ‘not amused’.

Bert was 13 jaar lang betrokken bij de Kanaalconcerten. In maart vorig jaar liet hij ‘zijn kindje’ los en droeg het stokje over. Hij herinnert zich de jaren nog goed. ,,Ieder jaar weer de gemeente die de meest onzekere factor was”, vertelt hij. ,,In die periode heb ik het meegemaakt dat er drie keer een duur extern adviesbureau werd ingehuurd om een evenementenbeleid op poten te zetten. Drie keer kwam er niets van terecht. Twee directeuren van de marketingafdeling van het uitburo poetsten de plaat uit teleurstelling. En in dertien jaar werd me minstens twintig keer beloofd dat het subsidiebeleid nu echt consequent ging veranderen, zodat organisatoren van evenementen konden rekenen op een consequent en evenwichtig beleid voor in ieder geval de komende drie jaren.”

Hij vervolgt: ,,Ook die beloftes werden niet nagekomen, net zo min als de toezegging van hulp bij marketing, budgettering en andere zaken. Ten behoeve van het imago van B&W werd er wel twee jaar achter elkaar een paar ton uit het budget ‘geleend’ om spraakmakende evenementen als de Giro D’Italia en 3FM Serious Request naar Apeldoorn te halen. Weliswaar mooie evenementen, daar niet van, maar voor ons dorp met grootstedelijk allures heeft het alleen maar verschrikkelijk veel geld gekost en voor de lange duur niets gebracht.”

Onbetrouwbaarheid

Hij legt uit dat de 2 grootste financierders van de Kanaalconcerten de gemeente waren en Monuta. ,,De door beiden toegezegde bijdragen waren met en op elkaar afgestemd. Dat deze mondelinge afspraken nu plotseling en zonder overleg éénzijdig door de gemeente worden opgezegd is een schoffering van zowel Monuta als het bestuur van de Kanaalconcerten en bewijst opnieuw de onbetrouwbaarheid van het gemeentebestuur. Natuurlijk mag je als gemeente besluiten minder te doneren aan een evenement, maar doe dat dan op een fatsoenlijke en respectvolle manier.”

Wat hij dan ook vreemd vindt is: ,,Jarenlang roepen dat de Kanaalconcerten in de top drie van de Apeldoornse festivals zit, dat het een zeer gewaardeerd en kwalitatief hoogstaand evenement is, dat ook ieder jaar door leden van B&W persoonlijk wordt bezocht en waarvoor zelfs een Erepenning van verdienste wordt uitgereikt, dat alles staat haaks op wat er nu gebeurt.”

,,Apeldoorn, als gemeente met 170.000 inwoners ontbeert een Cultuurbeleid zoals veel kleinere gemeenten al jaren hebben. Hier in ons mooie dorp met valse stadsallures zouden we eens moeten willen leren van andere gemeenten waar het wel goed op orde is met Cultuur. En daar is geen duur extern bureau voor nodig maar de erkenning van eigen onkunde en de bereidheid om wat te leren. Overigens is het wel jammer dat nu op de locatie van de Kanaalconcerten nooit meer een muziekfestival kan plaatsvinden. De strenge geluidsnormen, waarop voor de Kanaalconcerten dispensatie was verleend, verbieden dat. Maar och, met dit betrouwbare gemeentebestuur weet je het maar nooit.”

De stop eruit

En of het jammer is dat het evenement nu verdwijnt, daar kan je natuurlijk verschillend over denken, stelt hij. ,,Ongetwijfeld zijn er mensen die het betreuren; er zullen er ook zijn die het prima vinden en de grote meute kan het niets schelen. Feit is dat dit evenement voor een paar duizend Apeldoorners een gewaardeerd uitje betekende en ook een feit is dat het evenement een groeiend aantal bezoekers (nu 20%) van buiten Apeldoorn trok. En ook een feit is dat het kunstje in een toenemend aantal gemeenten werd gekopieerd. Feit is ook dat dit het evenement was met het grootste aandeel ondernemerssponsoring van de financiering. Maar waarom trekt dan toch de gemeente de stop uit dit kwaliteitsevenement?”

Andere opzet

De gemeente Apeldoorn zelf zegt het ‘spijtig’ te vinden dat het bestuur heeft moeten concluderen dat de financiële risico’s te groot zijn en dat ze daardoor stoppen met het evenement. ,,Het feit dat de concerten een subsidie van 15.000 euro toegekend hebben gekregen, geeft aan dat de gemeente het evenement graag ondersteunt”, meldt de gemeente. ,,De opzet van de laatste jaren heeft echter niet geleid tot het gewenste bedrijfsresultaat. Dat is bijzonder jammer, maar we zien ook een toename van meer gratis cultuurevenementen waar bezoekers naar toe kunnen gaan.”

De grote vraag blijft waarom dan dus die halvering van subsidie. De gemeente antwoordt hierop: ,,Subsidieaanvragen worden elk jaar beoordeeld, waarbij ook rekening wordt gehouden met het beschikbare budget. In 2020 is het totale budget voor publieksevenementen vastgesteld op 250.000 euro (in 2019 was dit 320.000 euro). Deze budgetswijziging heeft ervoor gezorgd dat er (nog) kritischer is gekeken naar alle aanvragen. De aanvragen worden in eerst instantie beoordeeld door Apeldoorn Marketing, die na consultatie bij stakeholders een advies voorlegt aan het college.”

Het college besluit uiteindelijk waar het geld heengaat. ,,De Kanaalconcerten zijn primair in het leven geroepen om cultuur laagdrempelig te maken en het evenement is hier de afgelopen jaren ook succesvol in geweest. Wij zien in Apeldoorn een trend in meer vaste gratis toegankelijke cultuurevenementen en nieuwe culturele evenementen, zoals Cultuur bij de Buur, Theater op ’t Zand, het gestaag groeien van de Popronde en het nieuwe culturele festival Maaiveld in mei 2020.”

Toekomstvisie

De gemeente concludeert dat hierdoor de positie van de Kanaalconcerten niet meer uniek is. ,,En daardoor moet er voor de toekomst gewerkt worden aan een nieuw businessplan. Wij zagen daarbij met name de uitdaging om meer inkomsten te genereren vanuit horeca en exclusiviteit, het aantrekken van bezoekers uit Apeldoorn en regio en samenwerking onder culturele paraplu.
Daarnaast was het nog steeds onduidelijk welke kant de organisatie precies op wilde met het festival. Er is sinds vorig jaar wel een nieuwe kijk op zaken, maar er ontbrak nog een heldere en duidelijke toekomstvisie met bijbehorend plan van aanpak.”

Is er nog iets te regelen via de gemeente? Een gesprek? Toch extra geld? De woordvoerder meldt: ,,Het besluit over het doorgaan van de Kanaalconcerten is een besluit van het bestuur zelf. De verstrekte subsidies vanuit gemeente staan echter vast. Er staat nu geen gesprek gepland, maar we staan altijd open voor nieuwe voorstellen van evenementen om gezamenlijk te kijken wat in de toekomst mogelijk is. Apeldoorn Marketing is hierin onze partner.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!