Voorstelling ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette…’ raakt het hart

Zaterdag 6 april 2019

Door Pedro Waldenaar

In Orpheus was gisteravond, vrijdag 5 april, de voorstelling ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette…’ te zien. Een avond die velen wist te raken.

Vanaf de start van de avond ontdek je opnieuw hoe de teksten van de liedjes van Robert zich nestelen in het geheugen. Ontdek je opnieuw hoe aan elk detail is geschaafd en wat het belang is van deze teksten: maatschappelijk kritisch, de benauwd- en benepenheid van de na-oorlogse jaren weergevend, het gevoel bevrijd hiervan te worden, de onbezorgdheid van de jaren tachtig: bomen konden tot aan de hemel groeien. Daarnaast de warme woorden over relaties, over het gevoel erbij te mogen zijn, maar ook de pijn en het verdriet over het verlaten worden.

Neem bijvoorbeeld het liedje “Flink zijn, flink zijn”. Ondanks een enorme tegenslag moet je flink zijn, geen woede, geen verdriet, doorgaan, gewoon doorgaan, ondanks dat je gebroken bent, kapot bent. Het brengt je terug naar die zondagmiddag dat zij je verliet, zich nooit meer liet zien! En toch de volgende dag aan het werk.

Robert Long, artiestennaam, zo genoemd vanwege zijn lengte van 1.93, 1943-2006, zou vorig jaar 75 jaar geworden zijn. Kristof Rutsaert, zijn partner, bedacht deze voorstelling als eerbetoon aan een kunstenaar, die feilloos het gevoel van de jaren 70 wist te vertolken. Wie kent niet de liedjes “Jezus Redt” en “Kalverliefde”?. In 1974 bracht Robert zijn 1ste LP “Vroeger of Later” uit; een gezongen ooggetuige-verslag uit die opgewekte jaren. In een goed gevulde Rabobankzaal weten 2 zangeressen en 2 zangers, ondersteunt door een dienende band, vanaf het begin dat unieke gevoel, dat Robert wist op te wekken, perfect neer te zetten. Dit mede dankzij de harmonie tussen de band, de zangeressen en de zangers.

1974, de 1ste LP: nu 45 jaar later, heeft het publiek genoten van liedjes die eigenlijk actueler zijn dan ooit. Het zou mooi zijn als deze show een vervolg krijgt en te zien en te horen is op o.a. alle middelbare scholen, mooier taalonderwijs kun je je bijna niet voorstellen. Ik ben blij dat ik Robert, weliswaar niet in levende lijve, ontmoet heb.

Zang: Julia Herfst, Maaike Widdershoven, Robert de Groot, Wil van der Meer. Muziek: Peter van der Zwaag, Louis Gerrits, Peter Krako.

Orpheus, 5 april 2019, Pedro Waldenaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!