Help de bevolking van Oekraïne

Vroon: nu eens vaag, dan weer helder

Donderdag 12 januari 2017

Door David Levie

Hij staat bekend als dè popfotograaf van Apeldoorn en omstreken. Maar Peter Vroon heeft meer in z’n mars. Tot begin februari laat hij dat zien in Artcafé Sam Sam en wie daaraan niet genoeg heeft wordt komende vrijdagavond (13 januari) doorverwezen naar het Bluescafé. Daar aan de Nieuwstraat is een popconcert gekoppeld aan een reizende expositie die in het leven is geroepen door Vroon zelf en zijn collega Martin Hogeboom.

Het duo Vroon en Hogeboom heeft elf popsongs voorzien van evenzovele foto’s. Bij een zenuwinzinking van The Stones (19 nervous breakdown) zien wij een man die als het ware zijn haren uit z’n hoofd trekt met op de achtergrond een vrouw. Maar het kan ook vriendelijker, zoals blijkt bij de foto die Good Vibrations (Beach Boys) begeleidt.

De heren hebben de tour de titel Choke en Rescue meegegeven. De band Maarten & de Rinaldo’s zorgt voor een pittige rock-saus over de hits van weleer. Althans, in het tweede deel van de show, want de ouverture bestaat uit werk dat de heren normaliter op hun repertoire hebben.

Waarom die foto’s? Peter Vroon glimlacht: ,,Martin Hogeboom en ik vinden het een aardig project. Zo laten we ons van een andere kant zien. Ik doe dat graag. Ik vind het prima dat mensen mij vooral als popfotograaf kennen, maar ik doe veel meer. Van alles eigenlijk. Behalve bruiloften. Die foto’s vind ik te voorspelbaar. Ik doe liever uitvaarten. Daar komen toch heel andere emoties bij kijken, die altijd weer verschillend zijn.’’

De Choke & Rescue Tour ademt benauwdheid en bevrijding binnen relaties. Alles is klip en klaar. Hoe anders is het in Sam Sam waar het er vaag aan toegaat. Althans, wat de foto’s van Peter Vroon betreft. ’Ik zie een beetje wazig’ luidt de titel en daarmee is niets teveel gezegd. Wat er mogelijk te zien is laat de fotograaf aan de kijker over. Hij spreekt van 22 zoekplaatjes. Nee, hij wenst geen tips van sluiers op te lichten. Kijk en laat je fantasie de vrije loop, luidt zijn devies. Een ding wil hij kwijt: hij heeft voor zijn vaagheid allerlei zaken en dingen gebruikt. ,,Schrijf maar op: van mens tot gebouw en daarbij wil ik het graag laten.’’

Voor wie het nog niet weet: Peter Vroon is een van de twee huisfotografen (de andere is Gerard Oltmans) die deel uitmaken van de redactie van Apeldoorn Direct. Vroon is als fotograaf autodidact, verdient zijn brood in de zorgsector en is sinds het begin van dit millennium (,,toen de digitale camera betaalbaar werd’’) fotografisch actief.

Samen met Gerard Oltmans maakt hij een fotoboek over 50 jaar De Klup aan de Mariastraat. Een sociaal bewogen man dus, die er met geen haar op zijn kale hoofd aan denkt om van de fotografie te gaan leven. Die onzekerheid laat hij zonder enige vorm van protest aan Martin Hogeboom over.

Wie toevallig vrijdagavond niet naar het Bluescafé kan komen kan op 13 mei Sam Sam terecht. Daar beleeft Choke & Rescue zijn zwanenzang. Met opnieuw heel veel decibellen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?