War Horse ijzersterk van start in Orpheus Apeldoorn!

Zaterdag 7 februari 2015

Door TheaterStefan

© Stage entertainment Nederland

War Horse het wereldwijde theater fenomeen galoppeerde gisteren voor het eerst in een bijna uitverkochte schouwburg Orpheus te Apeldoorn.

Mijn geschiedenis met War Horse gaat terug naar April 2014 precies één maand voordat de show in Nederland te zien zou zijn heb ik de show in Berlijn mogen zien en was toen zo onder de indruk. Ik weet dat ze een heel hoog niveau neerlegde met de show in Duitsland , daarom was ik heel benieuwd of dit in Nederland ook zou lukken.

Dus zat ik in juni 2014 in theater Carre te Amsterdam om de show ook daar te zien, maar was het wat ik er van verwachte? Nee ik vond hem tegen vallen, de humor in bepaalde scenes klopte niet, de Nederlandse taal stoorde me omdat ik nu heel moeilijk de Engelse, Duitsers en Franse uit elkaar kon houden. Ik was teleurgesteld.

Voor Apeldoorn Direct ging ik nog één keer de uitdaging aan. Ik was benieuwd  of de show naar zoveel maanden verder anders was geworden? Donderdagavond 5 februari 2015 was de eerste voorstelling van War Horse in Orpheus. De show die tot en met 1 maart blijft staan en maar liefst 27 shows gaan spelen.

Waar gaat War Horse over: 
War Horse vertelt het indrukwekkende verhaal van de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey verkocht wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden tot leven worden gebracht op het toneel.

Eens in de zoveel jaren, vindt er een ontmoeting plaats waarover generaties lang verteld wordt. Een ontmoeting die ogen opent, vijanden dichter bij elkaar brengt en vreemden met elkaar verbindt. Het verhaal van War Horse is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo, bewerkt door Nick Stafford en gemaakt in samenwerking met The Handspring Puppet Company.

Mijn conclusie
Wauw! Wat is de show sterk geworden, wat zit de humor er goed in en wat is Orpheus een fijn theater om de show in te mogen zien. Waar je ook zit je wordt in het verhaal mee gezogen. Een diepe buiging voor de Puppeteers die hun eigen ego aan de kant zetten om de dieren zo goed mogelijk tot leven te brengen. Ik hoorde van meerdere mensen in de zaal dat de acteurs en het verhaal heel sterk en goed waren.

Ik wil er een paar zaken uitlichten:

  • Remco Sietsema als Songman neemt je met zijn mooie loepzuivere stem al spelende wijs door het verhaal heen.
  • Kay Greidanus als Albert Narracot; Zijn emoties en de band die hij met Joey opbouwt is zo ontroerend dat ik zelfs aan het einde van de show een traantje moest weg pinken.
  • Voor de moederliefde zit Annick Boer in het stuk wat een vakvrouw! Als Roos Narracott zet ze een sterke en humoristische moeder van Albert neer.
  • Naast alle paarden en acteurs en zangers is er maar 1 iemand die de show steelt dat is de gans en wil je weten waarom dan moet je maar snel de show gaan zien.

Ik raad iedereen aan mocht je nog geen kaarten geboekt hebben dit zeker te gaan doen, het is geen musical ik noem het meer filmisch theater. Het is echt de moeite waard dus kijk snel op www.orpheus.nl

Meer foto’s
Recentelijk vond de perspresentatie van de theatervoorstelling War Horse plaats bij Paleis Het Loo. Fotograaf Gerard Oltmans was daarbij aanwezig. Benieuwd naar de foto’s? Bekijk ze hier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!